Затворници плашат с гладна стачка и самонараняване, а причината – липсата на хигиена зад решетките. Лишени от свобода, които изтърпяват наказания в затвора в Пазарджик, се свързаха с медията ни. Те разказаха, че хигиената в килиите е под всякаква критика и никой не взима отношение по техните проблеми.

Мехмед е от Пловдив. В момента излежава присъда за грабеж. Първоначално е бил в затвора в Пловдив, но в последствие преместен в Пазарджик. Той разказа пред наш репортер, че през лятото зад решетките е правен ремонт.

„Сменяха тръби, ремонтираха тоалетните. След реконструкцията обаче нямаме топла вода. Налага се да се къпем със студена. От десет дни е така. По график всеки вторник и събота са дни за баня и пералня. Налага се да се мием с ледени води. Половината момчета в моя отряд са болни, кашлят. Тъпчат ни с парацетамол. Писахме жалби, но всички ги хвърлят в кофата и не се взима отношение”, разказва Мехмед. 

Лишеният от свобода е категоричен, че ако до дни не се вземат мерки, ще започне масова гладна стачка.

„Ще се самонараняваме, ще гълтаме предмети. Нарушават ни правата”, каза още Мехмед, като добави, че е отнесъл проблема до отговорника на отряда. Старшината обаче е съобщил, че не го интересува.

„Каза, че го боли "оня работа" за мен и за останалите. Заяви, че ако сме били навън и не сме извършили престъпления, щели сме да имаме права и съответно топла вода. Да, извършили сме престъпление, да лишени сме от свобода, но не сме лишени от права”, допълни още затворникът.

За още един проблем мъжът е подал жалба. На 4 септември бил отведен в Пловдив на дело. Тогава, поради липса на доверие у съкилийниците си, дал телевизора си на свой близък. Братовчед му, също от Пловдив, лежи за побой също в пазарджишкия затвор.

„Страх ме беше, че другите затворници от моята стая, ще счупят телевизора. Аз лично съм си го купил. Дадох го на моя близък, който е в съседен отряд. Докато бях на дело обаче, братовчед ми бе вкаран в карцера, а телевизора отнет от надзирателите. Сега не ми го връщат, обясних на старшината, но пак никаква реакция. Пак не го интересувало, пак съм без права зад решетките”, оплака се Мехмед.

Многократно медията ни е показвала, как лишени от свобода осъждат държавата заради лошите условия в затворите. От липса на лично пространство до ухапвания от дървеници – това са основните претенции на обитателите на занданите. Някои престъпници завеждат искове за колосални суми, за причинените им емоционални вреди, които в много случаи печелят, а обезщетенията се изплащат от нас, данъкоплатците. 

 

Пловдивски затворник иска 50 бона от държавата – килията му причинила стрес и обидаСлед двегодишен престой лишеният от свобода завел иск срещу ГД "Изпълнение на наказанията"

Само преди дни пък, пловдивчанка, която е изтърпявала наказание в сливенския затвор, осъди държавата заради липса на адекватно лечение зад решетките. Административен съд в Пловдив уважи щенията й и наказа главната дирекция с санкция от 3 бона.

Бивша затворничка от Пловдив поиска 30 бона от държавата, страдала зад решеткитеСъдът й уважи щенията частично