Българин е осъден на 17 години затвор в Гърция за трафик на мигранти. След продажба бусът му попада в ръцете на каналджии, които не са го пререгистрирали. Преди 6 години Николай Иванов от Враца, който се занимава с ремонт на автомобили, обявява за продажба в интернет свой бус. Купуват го румънци, разказва БТВ.

„Гледаха го, харесаха го, платиха го, отидохме при нотариуса и си заминаха с него и оттогава до ден-днешен само проблеми”, разказва Николай Иванов.

Новите купувачи не го пререгистрират на тяхно име. 2 години по-късно бусът е задържан в Гърция с 18 нелегални мигранти.

Арестуван е шофьорът, но гърците повдигат обвинение и на Николай – за подпомагане на трафика. Миналата година той отива в КАТ по работа.

И оттам ми казват, че моето име свети в червено, че имам европейска заповед за арест. Влязох в ареста за един месец – с 16 човека за убийство”, каза Николай Иванов.

Оказва се, че Николай е осъден в Гърция задочно. Присъдата му на първа инстанция е 25, а на втора – 17 години затвор. Врачанският съд обаче отказва да го екстрадира, защото все още няма финална присъда. Налагат му най-леката мярка "подписка".

Съпругата на Николай е писала стотици писма до институциите у нас с молба за помощ.