Около 66 % от българите одобряват мерките, наложени от държавата, които целят максималното ограничаване на заразата от коронавирус, но някои от решенията на вътрешното министерство меко казано будят недоумения. В рамките на 5 дни няколко пъти бяха сменяни указанията касаещи пропусквателния режим, а бланката на документа, който пътуващите трябва да представят претърпя някълко трансфорамации. 

Според последните инструкции от МВР , водачите които напускат дадено населено място трябва да разполагат освен със служебна бележка и с декларация, която остава в служителя, който извършва проверката. Мотивът за допълнителното усложнение е, че някои граждани злоупотребявали и си намирали служебни бележки, за да вършат дейности, нямащи нищо общо със служебните им ангажименти. 

"Това не е логично. Ако ми се наложи няколко пъти да вляза и изляза в града, трябва да имам 10 декларации. Да не говорим, че листовете остават у полицаите, които ги пипапат, без да знаят дали човекът срещу тях не е заразен" коментира пловдивчанин. 

В редакцията на TrafficNews получаваме многобройни сигнали свързани с последното решение на МВР. Хората се оплакват, че дори и технически няма къде да разпечатат мъпросните декларации, защото повече копирни студиа са затворени, а малцина разполагат с домашни принтери. 

Служителите на реда също се притесняват от евентуална зараза. Те са оборудвани с предпазни средства, но предвид дългият живот на вируса върху твърди повърхностти, те не се смятат за защитени. 

"Решихме проблема с личните карти като водачът само ни ги показва без ние да ги пипаме. Но това с декларациите, които трябва да вземаме, няма как да го избегнем" коментират униформени. 

В декларацията по новия образец отпада заверката от работодателя в т. 3. гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си. 

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни.

Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.

От МВР припомнят, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.