Околоблоково пространство се превръща ежедневно в депо за битови отпадъци. Жители на района сигнализираха до TrafficNews, че всяка вечер улица „Вук Караджич” към номер 39 и прилежащият тротоар заприличват на „мебелен шоурум”, „магазин за санитария” , „гумаджийница” или просто сметища. 

„Вече не се търпи. Само преди дни от близкото заведение, намиращо се до Френската гимназия, си изхвърлиха старите мебели до дърветата на близкия паркинг. В малките часове на нощта пък бус разтовари шкафове и мивка до контейнерите, в съдовете за смет се изсипаха плочки. Това е от години, подавали сме сигнали до всеки един районен кмет, но никаква реакция”, разказа живуща в блока, който е в непосредствена близост.

Пловдивчанката е собственик на жилище на първия етаж. И двете ѝ тераси са на 10 метра от двата казана и до нерегламентираното сметище.

„През лятото е невъзможно да отворим вратите и прозорците. Миризмата е вкъщи. Наскоро забелязахме, че един от металните съдове за смет е пробит и от него тече странна субстанция. Три дни не се търпеше от смрад. Да не говорим за дърветата и клоните, отрязани по време на санитарната сеч преди една година. Между тях обаче са се набили опаковки и кутии, които престояват с месеци. Всеки идва и хвърля”, заяви още дамата.

Хората от квартала не знаят към кого да се обърнат. Повдигнат е въпросът за подписка и дори за протест. 

„Ние сме последната улица в район „Северен”. Не е нормално в един европейски град да се живее така. Всеки идва и хвърля, служителите, които събират сутрин боклука, не могат да смогнат. Не са и длъжни. А ние длъжни ли сме да живеем така? Всяка година плащаме такса смет и то немалко пари. Ако не се вземат мерки, ще се съберем и ще излезем на протест. Инициирали сме подписка, в която ще се подпишат много хора, не само от блока, но и от съседните жилищни сгради”, завърши пловдивчанката.

От ОП ”Чистота” съобщиха за TrafficNews, че на въпросната локация съдовете за смет всекидневно се изпразват и почистват. И двата са напълно здрави и годни за употреба. Що се касае за останалото замърсяване, от предприятието се ангажираха да съдействат с почистването на околоблоковото пространство.

От ОП „Чистота”  нееднократно са апелирали към жителите на Кършияка, а и не само, че при подробни нарушения, хората трябва да подават сигнал. Дори и чрез снимков материал, при заснемане на регистрационни номера на МПС-та, има механизъм за глобяване на нарушителите. Хората могат да подават сигнали на денонощния телефон на общинския инспекторат.

Въпросната улица е една от последните в квартала. Нееднократно въпросното пространство около контейнерите за смет се е превръщало в депо за всякакви ненужни вещи. Преди време медията ни показа как околоблоковото пространство бе покрито с буркани, мазилки, мебели, дори тоалетна и бидон с кисело зеле. 

 "Пришълци" превърнаха околоблоково пространство в сметище СНИМКИ