Неистова смрад и мръсотия и еженощни скандали от бездомници тормозят стотици пловдивчани в Кършияка. Изоставена от години къща се е превърнала в свърталище на клошари, които всяка вече лишават хората от спокойствие и сън.

Къщата на ужасите, както я описват пловдивчани се намира на улица „Панагюрище”, сгушена между два жилищни блока. В постройката няма вода и ток, както и санитарен възел.

Хората от една година стават свидетели на разправии, нерегламентирано хвърляне на отпадъци и дори на побой. Смрадта от постройката се носи из целия квартал, а бездомниците извършват физиологичните си нужди в двора и близката градинка.

Къщата е без прозорци и врати, два пъти е била опожарявана от бездомници, които са се самонастанили вътре.

„Преди година започна да се навърта един мъж от ромски произход, който тихичко влизаше в тази къща и взимаше, каквото е останало в нея. След няколко седмици, в които аз пуснах и сигнал до полицията, се появиха още двама роми. Е тогава започна да става непоносимо. Тези роми всяка вечер викаха, караха се, биха се и всяка вечер аз и още няколко човека пускахме сигнали до полицията, но нищо не се случи.

Един ден въпросните лица запалиха къщата за първи път. Тогава за щастие нямаше никой в къщата и никой не пострада. Не се минаха и няколко седмици, бездомниците запалиха отново къщата, но този път имаше човек. Дойдоха от пожарната и го изкара от къщата. Ситуацията беше плачевна. Този обгорян мъж го оставиха на произвола на съдбата да спи на открито. Това се случи не защото институциите не искаха да му помогнат, но защото самият човек не искаше. Можете да си представите ние какво преживяхме тези дни - през моя прозорец се виждаше полугол и обгорял човек, ревящ и викащ под дъжда. Повикахме полиция, но мъжът отказа помощ.

Хората от блока бяхме принудени да живеем в условия на война - ранени, викащи и биещи се хора. Ромите от къщата излизаха и биеха болния и обгорял мъж, защото викаше от агония. След още няколко седмици се нанесоха и още 3 лица, две от които жена с дете. Ситуацията се промени. Започнахме да ставаме свидетели на побой към жената и деца.

Естествено продължихме да пускаме сигнали до общината, полицията и 112.”, разказва читателка на TrafficNews, подложена на вече едногодишния тормоз.

Последният скандал е бил само преди дни, когато хората са били събудени от викове на жена.

Пловдивчани са ставали свидетели на насилие към животни. Става дума за малко кученце, вързано пред вратата на къщата.  

„Животното го биеха всеки ден и не храниха. Това кученце постоянно скимтеше. Пак сигнали и пак почти без никакъв резултат. Питам - това нормално ли е за една европейска столица на културата? Нормално ли е 200 човека да се съобразяват с 4 бездомника, които им тровят всеки ден живота?”, пита пловдивчанката.

За становище потърсихме кмета на район „Северен” – Стоян Алексиев. Той заяви, че спрямо къщата е издадено предписание за събаряне.

„Постройката ще бъде премахната. Многократно сме се опивали да изгоним обитателите, които незаконно са се населили. Предприети са всички законови мерки от наша страна. Не мога да кажа кога ще се премине към събаряне”, каза Алексиев.

10 са общо официалните сигнали, постъпили към Трето районно, един през 2020 година и 9 до този момент.

От ОД МВР заявиха, че многократно са посещавали адреса след сигнали и жалби. В постройката са откривали мъж със счупен крак, който е отказвал помощ, както и да бъде настанен в институции. Той е заявил, че е бездомен. Спрямо друго лице пък е  взимано отношение – съставен му е акт.