Мъж удря жена си, докато излъчват на живо в Tik Tok. За това до медията ни сигнализира мъж, който разказа, че е попаднал на видеото, в което се упражнява физически тормоз над жена.

Споделя, че не е запознат каква е причината да се стигне до тази агресия, но според потребители мъжът е разбрал, че жената има отношения с друг мъж, който наричат Гошо. Живото включване се излъчва от профил „chernaroza”, a профилът на човека, който налага жената е „stoyanamerikata”, споделят читателите ни.

Във видеото, което те ни предоставиха се вижда как двамата стоят на дивана и мъжът кара жената да говори, обръщайки се към въпросният Гошо.

„Застани и говори като хората, не на мен, а там. Карай ме да повтарям, то си е за тебе”, заплашва той жената.

„Обичам те Гошо! Ще се върна при него”, смъмря жената, след което мъжът я кара да „предизвика” Гошо да се включи в разговора, но тя обяснява, че няма как, тъй като той е блокиран от нейния профил. В този момент мъжът удря жената по лицето, а тя заляга и се закрива, с цел да се предпази.

„Обърни се насам защото ще стане хубаво, обърни се”, след което пак я налага, а жената се крие.

Малко по-рано днес в медийното пространство беше разпространен друг клип, в който се вижда как мъж от Бобов Дол пребива жена си, а видеото е заснето от детето им. през 2023 г. се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства.

Регистрирани са над 1360 случая спрямо 749 през 2022 година, което прави 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, което е изключително обезпокоително.

Убитите жени през 2022 година от мъжете си са най-малко 26. През 2023 година броят им е 21, а за 2024 година са убити две жени – едната от Видин, другата от Бургас.

Днес стана ясно, че държавата започва работа по изграждането на Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие. Тя се създава в съответствие с едно от измененията на Закона за защита от домашното насилие от 2023 г. и трябва да заработи до август 2024 г. 

Националната система ще съдържа данни за актовете на домашно насилие, пострадалите лица, извършителите и взаимоотношенията между тях, всички видове насилие, продължителността на насилието, причинените вреди на пострадалото лице, историята на насилието. В този регистър ще се включват също подадените молби за издаване на заповед за защита, заповед за незабавна защита или искания на прокурора, наложените мерки по закона и други нормативни актове с отношение към проблематиката. В системата ще има данни и за юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие и за ползваните услуги по реда на закона.

Към момента част от изискваната по закон информация се съхранява в Единната информационна система за противодействие на престъпността, друга ще се набира чрез информационна система в МВР, която в момента се разработва, а информацията относно децата, пострадали от домашно насилие, се очаква да бъде предоставяна от трета система. 

Сложната ИТ архитектура и нива на достъп, високата чувствителност на данните и кратките срокове за разработване на системата са само част от предизвикателствата, които трябва бързо да бъдат преодолени, за да може районните съдилища и всички професионалисти, които работят с извършителите и с пострадалите от домашно насилие да обединят усилията си. Това стана ясно на среща в Министерския съвет. В нея се включиха вицепремиерът Мария Габриел, която е и председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, представители на министерствата на електронното управление, на вътрешните работи, на правосъдието, на труда и социалната политика,  главният секретар на Министерския съвет, както и представители на Държавната агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане.