На тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, грозно усещане остави част от програмата, която изпълняваха децата. Под звуците на ориенталски ритми на турски език малчуганите представиха съчетание с танци.

ВМРО остро критикува този акт и обвинява ръководството на детското учебно заведение в безхаберие и непознаване на правилата, заложени от закона. "Вместо да възпитава малките български деца в националните традиции и обичаи, на български език, се прави опит те да бъдат излишно разделяни, което впоследствие би довело до тяхната отчужденост и невъзможност за реализация и приобщаване в обществения живот на държавата", заявяват от ВМРО.

От 1996 г. директор на градината е г-жа Виолета Джарова. Областният координатор на партията Антон Андонов, който отговаря за област Кърджали и председателят на ВМРО – Кърджали Иван Зафиров, ще поискат проверка от регионалния инспекторат по образование. От ВМРО искат компетентните органи да потърсят обяснение от директора, а също и последващо наказание, дори отстраняване от длъжност, пише novini.bg.

В детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, се обучават 130 деца от 3 до 7 години, разпределени в 5 възрастови групи. 

Междувременно директорката на детската градина отрече тържеството да е преминало на турски език и определи обвиненията на ВМРО като политически постановка.

Тя сподели пред Дарик, че няма притеснения относно тържеството. То било съчетано и с настъпването на пролетта, но самата програма била "Вечер на етносите". Изпълнени били три български народни танца, турски танц, руски танци, а програмата завършила с песен за България. "Населението ни тук е изцяло мюсюлманско, в градината няма нито едно етническо българче и е нормално при толериране на всички етноси да се изпълни и турски танц според мен", каза директорката на градината.