Жител на с. Каравелово остана шокиран, след като видя състоянието на филтрите на климатиците в дома си.

Албена Бонева, жител на село Каравелово, което беше потопено в опустошителните наводнения в Карловско, е решила да изчисти климатиците в дома си, но е останала шокирана, след като е видяла в какво състояние се намират те - почернели от мръсотия.

Климатиците са били поставени преди пет години, но Албена е установила, че те не са работили много добре. Жената се е притеснила да не се наложи да ги ремонтира, преди да ги е изплатила.

"Не можех да предположа, че причината може да е това, което е на снимките", признава тя, предава GlasNews.

Бонева е живяла в София - в един от мръсните квартали, именно заради замърсения въздух в столицата се е преместила в село Каравелово.

Тя споделя, че ползва климатици от двадесет години и винаги е чистила филтрите веднъж годишно.

"Но досега такова нещо не бях виждала /а то се е натрупало само за 3,5 месеца експлоатация – в една от „чистите“ части на селото, без много печки на твърдо гориво наоколо, и с добро проветряване, плътна дограма и т.н./. Това е влизало в дома ми само чрез краткото проветряване сутрин и вечер… Това, обаче е в дробовете на децата, възрастните и всички нас. Това е болест, за която никой нищо не говори и не изследва след наводнението. Напротив, натрупаха планини от наноси навсякъде около селото, за да може откъдето и да духа вятър, все да си имаме болест… Ще напомня, че в изринатите наноси има останки от животни, немалко човешка бивша храна. И разнообразни боклуци, отнесени от разрушените септични ями, „канализацията“ и къщите при бедствието. Дишай, народе! Мълчалово! Докога?", написа гневно Албена.

Ще се повтори ли трагедията в Каравелово? Започна почистването на речните коритаВ селата Богдан и Каравелово остава в сила частично бедствено положение

"За всички, които ще ме нападнат и ще ми кажат да си ходя в София и т.н. ще кажа, че дойдох на село, за да дишам чист въздух и да слушам птичките и пчеличките в тишина и спокойствие, и няма да се върна никъде. Ще се боря за чистотата на селото, защото ТУК е моят дом!", добави още тя.

Публиакцията на Бонева предизвика бурни реакции в мрежата. Ронина написа, че почиства филтрите на климатиците всеки месец.

"Аз също съм с климатици повече от 20 години, но чистя филтрите всеки месец. Това го пише в ръководството на всеки климатик, дори в по-замърсена среда се прави на 2 седмици. Чистите филтри определят качеството на работа на самия климатик, да не говорим, че започва да се отделя неприятна миризма и шум. Редовното чистене удължава живота и на машината и на нас. А веднъж годишно се прави профилактика - цялостно почистване на вътрешното тяло", коментира Ронина.

Стефка Р. пък се е замислила дали да не напише наръчник в помощ на хората, мислещи да се заселят в българско село... вдъхновена от неволите в Каравелово.

"Нищо ново под Слънцето. Богдан, Каравелово. Това е", добави Стоян А.

Вижте снимките, прикачени към публикацията на Албена Бонева: