Багери и самосвали започнаха работа по почистването на речните корита в Каравелово, предаде репортер на TrafficNews.

Нивото на водата в реките, преминаващи през селата Богдан и Каравелово, се повиши през последните дни, което наложи обявяването на частично бедствено положение в района и предприемане на спешни действия. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза, че следи ситуацията и успокои хората, че ако се наложи ще се включи още техника.

Към момента остава в сила частичното бедствено положение за карловските села Богдан и Каравелово. Причината е, че през последните две седмици нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи.

Рано сутринта започна аварийно укрепване на коритата на деретата в карловските села Богдан и Каравелово.  Заради обилните дъждове и непрекъснатия снеговалеж от гората над двете села се свличат наноси, което води до покачване на нивото на водата в двете дерета.   Засега няма пряка опасност за хората и имуществото им. Багери изгребват наносите от деретата.

Хората в селата са силно притеснени и живеят в страх, че на места водите са на малко разстояние от дигите и има риск отново да бъдат залети, припомняйки си трагедията от преди 5 месеца.

Някои дори решиха да изпратят децата си при свои близки в други населени места.  През нощта жители на Каравелово излизат доброволно от домовете си, за да следят нивото на водите в Татлъ дере, което през септември наводни населеното място. 

Обявиха частично бедствено положение за селата Богдан и КаравеловоНивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило

“В последните няколко дни има сериозно покачване на нивото на наносите и на реката. В Средна гора има милиони кубици пясък, които останаха от случилото се през есента и сега дъждът ги сваля”, обясни кметът на Карлово. Добави, че на места дълбочината на коритото е не повече от 60 см и съществува риск при по-силни валежи реката отново да прелее.

“Всички наши действия са, за да не допуснем ново бедствие. В момента няма опасност за живота на хората и за имотите им и не се налага евакуация”, заяви Емил Кабаиванов.

Частичното бедствено положение ще продължи 7 дни, като има вероятност и да бъде удължено при нужда. Следи се ситуацията и в селата Богдан и Слатина.