В прокуратурата е внесен сигнал за търсене на отговорност от директори на детски ясли и градини в София за незаконен прием на 4097 деца. Информацията съобщи председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система инж. Васил Николов, който е внесъл сигнала.

Николов е поискал и е получил от Столична община по Закона за достъп до обществена информация подробна статистика за броя на приетите деца в яслите и градините в София към 10 април 2018 г. на базата на критерия "хронично заболяване", информира mediapool.bg. Общината му е отговорила на 9 май, но Николов оповестява данните сега, защото е било необходимо време за обработката им.

Оказва се, че 960 деца са без диагноза, а други 3097 - с диагноза извън допустимите

„Към 10 април тази година 4057 деца са в привилегировано положение, защото са получили предимство при приема в детските градини, без да имат право на това. По този начин Столична община е дискриминирала семействата на всички деца, които са кандидатствали по правилата, разписани от Столична община, но не са били приети. Те също нямат хронично заболяване, което да им дава предимството да бъдат приети на място в детските градини", посочва Николов в съобщение до медиите. По този начин бюджетът на Столична обина се ощетява с 8-10 млн. лв. годишно