Неграмотен пловдивски ром успя да спечели дело в Районния съд под тепетата, с което отпадна глобата му от 300 лева заради палене на кабели в поречието на река Марица, научи TrafficNews.bg.

Мъжът не се е явил в залата по време на заседанието, като дори не е изпратил адвокат в нея, въпреки това успехът е бил за него в решението на съда. Не е ясно как той е подал жалбата при магистратите, но тя е била входирана, след като дни преди това му е бил съставен акт от 300 лева. От страна на Община Пловдив е било изпратено писмо от юрисконсулт, с което той смята, че жалбата не е основателна. По делото бил разпитан и инспекторът, който подписал акта.

Ромът бил санкциониран, тъй като е палил кабели в поречието на река Марица, с което нарушил Наредбата за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив. Нарушителят е бил прибран от полицията в 6-то районно заедно с още 6-7 роми. Те били задържани от униформените, след като са ги хванали на място да горят кабелите. В районното управление дошъл и инспекторът от Община Пловдив. След разпитите и показанията бил съставен акт на четирима от хванатите роми.

Всички те били подписани като свидетели, като под актовете било записано, че мъжете са неграмотни.

Магистратите обаче установили, че единият от въпросните актове бил незаконосъобразен. Според тях по безспорен начин е било установено нарушението на общинските разпоредби с паленето на кабели, но самият акт бил написан неправилно. Оказало се, че за свидетели на нарушението били вписани ромите. Те обаче били посочени като такива при съставянето на акта, но не са присъствали при извършване на нарушението или при неговото установяване.

Безспорно било и, че на посоченото място, където е извършено нарушението, е имало свидетели – полицейските служители, изпълнявали служебните си задължения като автопатрул, с неустановена по делото самоличност, но неясно защо не са привлечени, като свидетели на акта, въпреки че са били на мястото на проверката.

Така поради съществени нарушения на административния акт, той падна в съда, а ромът, който палил кабели се размина с глоба от 300 лева.