Житейска ситуация, която милиони българи всяка сутрин преживяват. С мрачните прогнози за голямо застудяване до края на седмицата стартирането на двигателя на личния автомобил ще бъде едно от най-сериозните изпитания, пише всекидневник.

Ето няколко елементарни, но практични съвета за първите секунди в колата, ако не искате да ходите на работа с градския транспорт.

От години съществува полемика дали е необходимо двигателят да загрява преди потегляне - тоест да работи няколко минути на място, или може веднага да се тръгне в желаната посока. Все пак надделява мнението, че подгряването е добро за съхраняването на автомобила и ще понижи разхода ни на гориво.

Запалването на колата през зимата е изпитание. Напълно подгрят двигател е този, при който всички детайли и работни течности (антифриз и масло) са в оптимална работна температура и промяната й варира в незначителни граници. Най-бързо се загрява охладителната течност. Почти в същото темпо се загряват и горните части на мотора - бутала, цилиндри и глава. Маслото се загрява най-бавно.

Един от най-големите бонуси през зимата е, че парното започва да работи на максимални стойности. Тръгнем ли веднага, очаква ни студено купе през първите минути на пътуването.

Задължителен елемент от зимната подготовка на всеки автомобил е надеждният акумулатор. През студените месеци той трябва да е минимум 75 ампера. Акумулаторите с по-ниска стойност имат нищожен шанс да ни помогнат да запалим в студените януарски сутрини. За да не изтощите бързо акумулатора, вечер внимателно оглеждайте дали сте изключили всички светлини, които могат да го съсипят през нощта.

Първото, което трябва да направи водачът още преди да завърти контактния ключ, е да натовари слабо акумулатора в продължение на около 5 секунди, за да се загрее електролитът преди същинския старт. Най-добре е да се включат късите светлини или габаритите.

След това задължително трябва да се проверят всички превключватели и консуматори на електричество - подгряване на седалките и стъклата, вентилатора на парното, мигачите и т.н. Така акумулаторът няма да бъде натоварен с допълнително потребление, докато захранва най-важния в случая агрегат - стартера.

По време на опита за запалване не бива да се натиска педалът на спирачката, защото стоповете допълнително натоварват системата.

Преди завъртането на стартера трябва да се включи на контакт в продължение на 4-5 секунди. Това дава време на бензиновата помпа да подкачи горивото. Докато стартерът върти, педалът на съединителя трябва да бъде натиснат.

Няма смисъл да се върти повече от 5 секунди. Ако колата не запали за толкова, няма да успее от първи път. По-добре в акумулатора да се съхрани енергия за втори опит, какъвто трябва да бъде направен най-рано 10 секунди след първия.

След като запалите, оставете колата да поработи малко на място, за да загрее маслото в кутията. Не бързайте, ако след запалването и тръгването кутията придърпва по-силно - това е нормално за студена кутия и тук е нужна по-плавна работа с педала на газта.

Експерти препоръчват да се кара около 100 м на първа предавка с цел разбиване на маслото в скоростната кутия и загряване на двигателя.

Автомобилът трябва да е добре подготвен за ниски температури. Качествените масло и гориво също са много важни за работата на автомобила при зимни условия, така че не спестявайте средства за тях, тъй като впоследствие проблемите може да ви излязат по-скъпо.

TrafficNews.bg

Източник: zajenata.bg