Експериментално клинично изпитване на доброволци за COVID-19 стартира в Пловдив. То се провежда в общинската болница МБАЛ "Свети Пантелеймон" и засега е единственото такова в града под тепетата и областта. Пред Blitz шефът на COVID отделението в здравното заведение д-р Атанас Парев обясни, че набира доброволци за експериментално лекарство в таблетна форма, което лекува COVID-19.

"Защото много по-правилно е да предпазим хората от заболяването, отколкото само да ги лекуваме. 

Клиничните изпитвания приключиха и е доказано вече, че то лекува много добре COVID-19, като намалява смъртността и влизането в болници с 89%. Говорим за болни от COVID-19 с висок риск от прогресия към тежко заболяване, т.е. за най-тежко болните. Искаме да докажем, че същите тези таблетки могат да предпазят контактните на ковид болни от разболяване.

Няма опасност за здравето на хората извън лечението на COVID-19. Има разбира се лекарствени взаимодействия, които лекуващият пулмолог трябва за прецени. Затова той преглежда болния и ако той отговаря на критериите, може да бъде включен", обясни д-р Парев, който по професия е пулмолог.

"За доброволците лечението е напълно безплатно, то ще продължи 10 дни, а аз ще го наблюдавам първите 14 дни, когато ще осъществя 4 прегледа и 4 пъти ще взема кръв, а всеки ден ще се взима натривка от носа, за да се изследва вирусният товар. Кръвта и вирусният товар се изследват в  лаборатории в Белгия. Това изследване се провежда в цял свят.

Тези лекарства бяха понесени много добре, когато ги изпитвахме върху болни от COVID-19. Няма опасност за желаещите да участват в проучването. Единственото, което забелязах, че съобщават като странични ефекти, че им горчи в устата", каза още медикът. 

Той обясни, че има списък, който е четири страници и в него е обяснено кой и с какви заболявания може да участва в експеримента. с тези заболявания и лекарства, които пият болните и ако те ги приемат, не могат да участват в проучването. 

"Имаме вече няколко доброволци, единият от тях дори приключи, при другите в момента тече експерименталното лечение. Изводите се правят в международен план, защото над 200 държави участват в това изпитване и когато се наберат достатъчно болни, могат да се направят съответните изводи.

Личното ми мнение относно болните, които са при мен – чудесни са ми впечатленията. Това е едно прекрасно лекарство и много добро, защото е в таблетна форма – не се налага влизане в болница и инжектиране. Надяваме се, че ще може много скоро да докажем, че то предпазва.

Това лекарство е противовирусен препарат и действа само в първите дни. Затова, когато се разболеят, болните трябва да дойдат в първите четири дни, за да започнат лекарството. Както знаете тамифлуто лекува грип. Там дори трябва да се започне лечението в първите два дни, иначе не е ефективно. Тук е същото – трябва да се започне в първите четири дни и тогава е с много висок ефект. 

Много ще се радвам, ако хората идват за екперимента и лекарството да се приема превантивно, защото иначе отделението се препълва и ние изпитваме затруднения да спасим и помогнем на всички. Бих искал да предпазим една част от тях от разболяване", коментира още д-р Атанас Парев.