Много от нас вече имат богат опит с бързите тестове за Covid, но лекар предупреди, че има редица грешки, които хората редовно допускат, когато се тестват.

Първо, ако забележи бледа линия в теста, потребителят погрешно смята, че резултатът му е отрицателен. Д-р Хъдсън-Пийкок предупреждава, че всяка линия в секцията „Т“, която се появи през първите 30 минути, без значение колко слаба, показва положителен резултат.

Ако след 30 минути се появи слаба линия, добавя той, това може да не показва положителен резултат - но хората все пак трябва да бъдат предпазливи при общуването на закрито и да вземат предпазни мерки.

„Ако бледата линия се появи след времевия прозорец, посочен от производителят, най-вероятната причина е или да е имало някакво замърсяване (например храна или напитки, или някакъв друг слаб замърсител), или просто има много ниски нива на вируса“, допълни д-р Хъдсън-Пийкок.

Второ, казва той, някои хора може да не четат правилно инструкциите.

Повечето тестове изискват от човека, обект на изследване, да не яде или пие нищо 30 минути преди да си вземе проба, както и да си издуха носа и да измие ръцете си.

Това е така, защото някои вещества, включително газирани напитки, могат да дадат фалшиви положителни резултати.

Трето, някои хора също не успяват да се тестват правилно с по-нови комплекти. Докато по-старите комплекти изискват проби от гърлото и носа, по-новите версии са само с назални натривки. Той призова хората да се уверят, че използват тампона за проба правилно и взимат секрет по точно обозначения начин.