В жегата тялото ни се нуждае от повече течности. Но не всеки спазва тази препоръка. Голяма част от хората не приемат необходимото количество течности дори през летния сезон. Докато за други студената бира е начин да се справят с жегата.
Но утоляването на жаждата с пенливата напитка може да доведе до куп сериозни здравословни проблеми.
Защо не трябва да пием бира в жегата?
Според ендокринолози на теория е възможно да се пие бира в горещите дни. Но ако се вгледате в състава на напитката и нейния ефект върху човешкото тяло, със сигурност ще се откажете от консумацията ѝ.
На теория всяка студена напитка ще бъде приятна в горещо време, пише Actualno. Но бирата е концентрирана напитка, която съдейства за намаляване течността в клетките. Междувременно с това тя води до увеличаване на тази течност в междуклетъчното пространство, което е опасно.
Просто казано, консумацията на бира в горещо време може да причини дехидратация. Макар и не в чиста форма пивото ще допринесе за преразпределението на водата в различни органи и системи, което в крайна сметка ще доведе до нарушаване и влошаване на метаболитните процеси.
Бирата първоначално ще ви охлади, но след това ще предизвиква покачване на адреналина и разширяване на кръвоносните съдове. Резултатът е по-обилно потене и дехидратация.
Освен всичко друго, бирата е опасна и заради високия си калориен състав.
Ако в жегата утолявате жаждата си само с пенливата напитка, в края на лятото ще се сдобиете с няколко излишни килограма.
Не забравяйте, че бирата лъже глада за кратко. След това ще трябва да консумирате и храна, а това единствено ще увеличи приема ви на калории.
Много хора обичат да пият бира, докато ядат барбекю. Тази популярна комбинация може да доведе до подагра и дори до рак.
Според експерти храната, приготвена на барбекю, е с високо съдържание на пурини, както и бирата.
Високите нива на това вещество причиняват подагра. Това означава, че консумацията на бира и скара завишава този риск многократно.
Пиенето на пенливата напитка разширява кръвоносните съдове и води до разтваряне на муцина по повърхността на лигавицата в храносмилателната система. След това канцерогените безпрепятствено навлизат в тялото.