Семейни лекари от Пловдив и областта вече записват украински бежанци в листите си. Започват да поставят и ваксини на децата.

Това стана възможно, след като Министерство на здравеопазването изготви насоки за имунизационния план на украинчетата, които пристигат у нас, бягайки от войната.

За децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини, или не.

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации съгласно Имунизационния календар на България.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано, отчитат от Здравното министерство.

В Регионалната здравна инспекция в Пловдив вече е създадена организация по събиране на фекални проби на всяко дете, което ще бъде прието в детски ясли, детски градини или училища. Украинците със статут на временна закрила и личен номер на чужденец (ЛНЧ) пък могат да се запишат в лисите на личните лекари и да получат същите права, като всички здравноосигурени българи. При необходимост могат да бъдат прегледани и да им бъдат предписани медикаменти, а децата – имунизирани.

„Повечето семейни лекари сме се записали в доброволческите организации и сме заявили готовност да преглеждаме хората, независимо от техния статут. Ако обаче се налага да се направи например рентгенова снимка, те ще трябва да си я заплатят. Също така могат да получат спешна медицинска помощ безплатно във всички центрове в Пловдивска област”, обясни пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Той и колегите му обаче са притеснени, тъй като имунизационният календар в Украйна е доста по-беден от нашия. Правят се и по-стари ваксини, които в България не се използват от години.

„Това е причината в Украйна да има огнища на дифтерия и полиомиелит. Бяхме предложили всички пристигащи у нас бежанци да бъдат имунизирани още на границата, поне за особено опасните заболявания. Но управляващите не се решиха на такава стъпка. Заради антиваксърските нагласи, които се формираха у нас покрай COVID-19, родители отказаха и останалите имунизации на децата си. Тоест, има незащитени българчета и трябва само някой да внесе заразата, за да пламне огнище и у нас”, предупреди д-р Сотиров.

Въпреки че е от поколението на старите лекари, той не е виждал в практиката си нито дифтерия, нито полиомиелит. „Няма да разпознаем първите признаци на тези заболявания, което е сериозен проблем”, предупреди той.