Пилатесът, създаден от Джоузеф Пилатес в началото на 20-ти век, е физическа система, която комбинира упражнения за гъвкавост, сила и контрол. Този метод е популярен сред хора от всички възрасти и фитнес нива, тъй като предлага разнообразни ползи за тялото и ума. Един от въпросите, които често се поставят, е дали пилатесът може да помогне в регулиране на хормоните.

Хормоните са химични вестители, произвеждани от жлезите в ендокринната система, които регулират различни функции в организма, включително метаболизма, растежа, репродукцията и настроението. Хормоналният дисбаланс може да доведе до множество здравословни проблеми като стрес, депресия, наднормено тегло, безплодие и други.

Физическата активност е известна със своето позитивно влияние върху хормоналния баланс. Упражненията могат да стимулират производството на хормони като ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса. Те също така могат да подобрят функцията на щитовидната жлеза и да регулират нивата на инсулин и кортизол.

Пилатесът, със своя фокус върху контролираните движения и дишането, може да предложи специфични ползи за регулиране на хормоните:

  1. Намаляване на стреса и кортизола: Един от основните начини, по които пилатесът може да помогне в регулиране на хормоните, е чрез намаляване на стреса. Стресът води до повишени нива на кортизол, което може да причини различни здравословни проблеми. Пилатесът помага да се намалят нивата на кортизол чрез техники за дълбоко дишане и релаксация, които успокояват нервната система.
  2. Подобряване на инсулиновата чувствителност: Редовното практикуване на пилатес може да подобри инсулиновата чувствителност, което е важно за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Това може да бъде особено полезно за хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2.
  3. Стимулиране на производството на ендорфини: Пилатесът може да стимулира производството на ендорфини, които са хормони на щастието. Ендорфините помагат за подобряване на настроението и могат да намалят симптомите на депресия и тревожност.
  4. Регулиране на хормоните на щитовидната жлеза: Упражненията, включително пилатесът, могат да помогнат за подобряване на функцията на щитовидната жлеза, която играе ключова роля в регулирането на метаболизма и енергията.

За да се възползвате максимално от ползите на пилатеса за хормоналния баланс, е важно той да се включи редовно в ежедневието. Начинаещите, могат да започнат с кратки сесии по 10-15 минути и постепенно да увеличават времето и интензивността. За постигане на оптимални резултати е важно практикуването на пилатес да е поне 3-4 пъти седмично. Пилатесът може да се комбинира с медитация, йога или други техники за релаксация, за увеличаване на положителния ефект върху хормоналния баланс, пише puls.bg. 

Като част от здравословен начин на живот, пилатесът предлага ред ползи, които могат да подобрят общото благосъстояние и хормонален баланс.