Първи национален център за лечение и диагностика на бежанци е открит в Пловдив. Както TrafficNews вече съобщи, той се намира в общинската болница „Св. Мина”.

За украинците е осигурена както доболнична, така и болнична помощ. Ще бъдат извършени прегледи от проф. Любима Деспотова - Толева, която е специалист по детски болести и обща медицина.

Прегледите ще са безплатни и ще се извършват от 7 до 17 часа в работни дни и от 7.30 до 17 ч. в почивните.

Тези, които са за болнично лечение, ще бъдат приети в МБАЛ „Св.Мина”. Пациентите, на които не се налага хоспитализация, ще бъдат изпратени за извършване на допълнителни прегледи за уточняване на състоянието им.

„Тези хора са преживели много. Правим организация, за да им осигурим най-добрата медицинска помощ”, посочи наскоро управителят на лечебното заведение проф. Петър Петров. И уточни, че ако се осигури финансиране, леглата за бежанци могат да бъдат разширени до 50.

„Въпреки че въпросът с финансирането на здравните услуги за бежанците от войната все още си остава не напълно изяснен, всеки, който се нуждае от медицинска помощ, е добре дошъл при нас”, допълва проф. Петров.

Ситуират медицински център за бежанци от Украйна в пловдивска болницаМБАЛ „Св. Мина” е в готовност да приема и родилки