23 медици от карловската болница решиха да подадат групово оставка заради решението да се открие приемен кабинет за спешна помощ в града. Той трябва да започне работа в понеделник, но при създалата се ситуация не е ясно дали ще има лекари, които ще работят в него. Те задават много въпроси, на които все още няма отговор.

„Решението да се открие спешен кабинет не е обсъдено с лекарите, при положение, че те са изразили писмено своето становище преди два дни”, казва пред GLAS.bg Д-р Дориана Маринова - председател на медицински съвет в МБАЛ "Д-р Киро Попов", която от 30 години работи в местната болница "Д-р Киро Попов" и недоумява защо се налага да се открива специален кабинет, при положение, че в момента няма върнат пациент в спешно състояние.

„Оставките ни бяха в резултат на това, че не искат да чуят нас лекарите, които работим тук. Направиха това, което си искат, без да чуят обратната страна”, споделя от своя страна д-р Мария Абрашева - завеждащ Вътрешно отделение.

Болницата разполага с отделен кабинет за болни от коронавирус.

„Имаме такъв кабинет, в който преглеждаме хората с температура, за да не натоварваме колегите в спешната помощ, какво още да направим”, казва още д-р Маринова.

Ако не се намери решение на проблема, след изтичане на предизвестията, болницата в Карлово ще остане без лекари.

„Всички отделения в болницата са такива, че един човек да реши да напусне и отделението си отива. Управителят е управител и на него му се нарежда да създаде този кабинет дефакто”, споделя д-р Абрашева.

Поискахме да бъде изпълнен закона за Лечебните заведения след множество жалби от граждани и доклад на РЗИ 

За разкриването на приемен дежурен кабинет в  МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб. Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство.

До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на МЩ е да бъде изпълнена нормативната уредба. Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Това обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че 18 лекари от болницата са подали заявление за напускане.

По думите на д-р Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и  тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в МЗ.

„Решението за кабинета бе взето от МЩ след множество сигнали от страна на граждани както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра, обясни от своя страна областният управител Дани Каназирева.

По думите на Каназирева и д-р Манчева, това което е поискано от болницата е да бъде изпълнен закона и гарантирано здравното обслужване на населението в общината.

„Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.

„Надявах се в тази ситуация, че сме намерили най-разумното решение за екипа на болницата и Спешна помощ, които са натоварени все повече. Уважавам мнението и позицията на всеки един лекар, но от тук нататък контролните органи и отговорни институции, както и местната власт трябва да вземат решение, допълни Каназирева.