Дигитализация на медицинските прегледи и хоспитализации и допълването на електронното пациентско досие са сред приоритетите, залегнали в Здравната стратегия на Пловдив в следващите десет години. Предстои да бъдат изградени алианс и общ кол център, които да обхванат общинските здравни заведения в града.  

„Когато има натоварване по отношение на вид медицинска услуга, пациентите да бъдат пренасочвани към друго лечебно заведение. Но това може да стане само ако има изграден общ център. Той ще разполага и с необходимата информация за работния график и свободните места в лечебните заведения. По този начин ще можем моментално и адекватно да помогнем на всеки един пациент, който се нуждае от преглед при определен специалист. Това повишава качеството на услугата, прави я по-достъпна, а и скъсява пътя на пациента до всеки специалист”, посочи директорът на Дирекция "Здравеопазване“ в Пловдив д-р Калин Калинов по време на общественото обсъждане на Здравната стратегия.

Чрез документа се цели да се постигне по-качествено и ефективно здравеопазване, като се изгради конкурентна и финансово стабилна общинска здравна система. Основен акцент е подобряване на здравното състояние на населението с акцент върху майчиното и детско здраве, уязвими групи, възрастни хора, лица с увреждания, както и профилактиката на болестите и повишаване на здравна култура и ограничаване на рисковото поведение. Днешната среща бе втора и в нея участваха представители на пациентски и съсловни организации, включително и на Съюза на зъболекарите в България.

Д-р Калинов посочи, че информационната система, свързана с дигитализиране на медицинската услуга, ще обхваща както доболничната, така и болничната помощ и специализираните медицински центрове. Информираността на пациентите и на работещите в тази система ще даде възможност специалистите да бъдат максимално адекватни в поставянето на диагноза и при изписване на терапия. Освен пациентите ще могат много бързо по електронен път да достигат до своите изследвания, а не задължително да ги получава на хартиен носител.

По време на обсъждането стана ясно, че другата седмица ще се проведе среща на ръководителите на всички клинични лаборатории в Пловдив. „В системата на общинското здравеопазване разполагаме с огромен потенциал от медицинска техника и апаратура по отношение на клиничните лаборатории. Само че липсата на информационна взаимовръзка и колаборация на тези структури води първо до едно дублиране на инвестициите, а в крайна сметка принципалът е един – Общинският съвет. Но по-важното е, че по този начин ще можем  да разгърнем и да използваме максимално потенциала на всяка една структура”, отбеляза д-р Калинов.

Той даде пример с един добър биохимичен анализатор в една лаборатория, който е уникален. Ако той не бъде максимално натоварен, не само че няма да бъде полезен за самото лечебно заведение като търговско дружество и на пациентите, но ще започне да води и до загуби. Така че ако няма добра организация и колаборация между управителите и самите структури в лечебните заведения в системата на общинското здравеопазване, това няма да доведе до очакваните резултати.

Колаборацията между общинското здравеопазване и Медицинския университет и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” е друг акцент, залегнал в Здравната стратегия.

Също така в момента се водят преговори и с различни структури, които организират и администрират клинични проучвания. Те имат желание да влязат в доболничната помощ, което от една страна ъе ицподое потенциал за развитие на кадри в млада възраст, специалисти в различни специалности, но и ще донесе значителен финансов резултат за тези лечебни заведения.

Отново бе засегната и профилактиката и превенцията в детското здравеопазване. Ще се реализира и електронизиране на училищното здравеопазване. Всички кабинети, в които работят специалисти по здравни грижи в детски ясли, градини и училища, ще бъдат облекчени от бумащината, която ги е затрупала. Цялата система ще бъде дигитализирана. Ще се създаде електронно досие на всяко дете, в което ще бъде отразен имунизационният паспорт, здравословния статус, придружаващи заболявания, рискове за здравето му. Така детето ще може да бъде проследявано през годините, но и при възникнал инцидент ще може да се реагира мигновено и адекватно.