Иновативно лечение на Синдрома на сухото око прилага пловдивската очна болница „Луксор”.  Заболяването се е превърнало в хронично за съвременния свят, но въпреки това е често подценявано.

„Пациентите се оплакват от разнообразни симптоми – дразнене, парене, чувство за чуждо тяло в очите, обилно сълзене и понякога дори замъглено зрение”, посочва пред TrafficNews офталмологът д-р Аспарух Кючуков.

По думите му, в по-голяма част от случаите сухотата се дължи на повишено изпарение на естествените човешки сълзи. Съставката на слъзния филм, която трябва да ги задържа, се произвежда от малки жлези в клепачите, наречени мейбомиеви жлези. Когато те не функционират достатъчно добре, настъпва повишено изпарение на сълзите. Причините могат да се коренят в генетично предразположение, възраст, вредности на работната обстановка, хормонални промени, например навлизане в менопауза.

Д-р Кючуков обяснява, че винаги се започва с консервативно лечение – изкуствени сълзи, суха топлина, зрителна хигиена, хранителни добавки. „Понякога това не е достатъчно и симптомите персистират, тоест, необходимо е друг вид лечение. Ние вече имаме възможност да действаме върху самите жлези и да ги стимулираме чрез IPL базирания апарат OptiLight на фирма Lumenis. Това всъщност е вид фототерапия, светлинна терапия, чрез която се стимулират мейбомиевите жлези”, казва специалистът.

Необходими са 4 процедури през около 1 месец, които са безболезнени, неинвазивни и се извършват амбулаторно. След завършване на лечебния цикъл най-често е необходима поддържаща процедура веднъж годишно.

Славомир Кирилов, представител на фирма за медицински изделия, пък обяснява, че апаратът е изцяло за очно приложение. Използва спектъра на светлината, който има противовъзпалително и регенериращо действие. И позволява да се работи директно върху клепачите.  По този начин намалява възпалителната реакция, убива демодекс паразита и увеличава времето за разкъсване на слъзния филм.

Очна болница „Луксор” разполага и със специален диагностичен апарат, който заснема мейбомиевите жлези и също може да установи времето за разкъсване на слъзния филм. По тези показатели специалистите съдят за тяхната функция и адаптират терапията на пациента.

„Всеки пациент задължително трябва да премине през преглед, за да може да се обсъди най-добрата терапия в неговия случай. Абсолютно противопоказание са автоимунните заболявания, които влияят на светлината, например лупус”, съветва д-р Аспарух Кючуков.   

Освен сухо око, IPL апаратът действа много добре при новопоявил се ечемик, а също така има и известен козметичен ефект. След процедурата единствената препоръка е да не се прекалява с излагане на слънчеви лъчи за около 10 дни и да се прилага слънцезащитен крем при излизане навън.