Мастурбацията е естествена и здравословна сексуална практика, която носи редица ползи за физическото и психическото здраве.

 Първо, мастурбацията помага за облекчаване на стреса и напрежението. При мастурбиране тялото освобождава ендорфини и други химикали в мозъка, които предизвикват чувство на удоволствие и релаксация, намалявайки нивата на стрес и тревожност. Това е особено полезно в забързаното и напрегнато ежедневие, пише Puls.bg. 

Мастурбацията също така подобрява настроението и може да действа като естествен антидепресант. Тя може да помогне за подобряване на съня, тъй като оргазмите освобождават хормони като пролактин и окситоцин, които насърчават сънливостта и релаксацията.

Физически, мастурбацията може да помогне за подобряване на сексуалната функция чрез редовно стимулиране на половите органи и поддържане на кръвообращението в тазовата област. Това е особено важно за мъжете, тъй като редовната еякулация може да намали риска от развитие на рак на простатата, като премахва потенциално вредните вещества от нея.

 За жените мастурбацията може да помогне за облекчаване на менструалните болки и подобряване на вагиналното здраве чрез поддържане на еластичността и влажността на вагиналните тъкани.

Освен това, мастурбацията е безопасен начин за сексуална експресия без риск от сексуално предавани инфекции или нежелана бременност, което я прави подходяща алтернатива за тези, които искат да избягват рисковете, свързани с традиционния сексуален контакт.

 Мастурбацията може да подобри и сексуалното самочувствие и да помогне на хората да опознаят тялото си и сексуалните си предпочитания, което може да доведе до по-добро сексуално удовлетворение с партньор.

 В допълнение мастурбацията може да подобри циркулацията и да засили имунната система, което допринася за общото здравословно състояние. 

Социалните табута и стигмата около мастурбацията постепенно се разчупват, като все повече здравни експерти признават ползите ѝ и насърчават отвореното обсъждане на тази тема като част от сексуалното образование и грижи за здравето. Важно е да се отбележи, че мастурбацията е нормално поведение и не води до физически или психически проблеми, когато се практикува умерено.

За хората, които изпитват вина или срам във връзка с мастурбацията, може да бъде полезно да потърсят подкрепа от терапевт или консултант по сексуално здраве, който може да помогне за преодоляване на тези негативни чувства. Като цяло мастурбацията е естествен и безопасен начин за подобряване на здравето и благосъстоянието, който може да бъде интегриран в ежедневния живот като част от грижата за себе си и сексуалното здраве.

Мастурбацията, въпреки своите многобройни ползи, трябва да се избягва или да се контролира в определени ситуации. Например, ако води до физически дискомфорт или болка, това може да сигнализира за здравословен проблем, който изисква медицинска помощ. 

Освен това, ако мастурбацията започне да се превръща в компулсивно поведение, което нарушава ежедневния живот или социални взаимодействия, може да е знак за нужда от психотерапевтична подкрепа.

Някои медицински състояния, като инфекции на пикочните пътища, хронична болка или възпаление в гениталната област, ендометриоза, психологически състояния (например обсесивно-компулсивно разстройство, депресия), сексуална дисфункция и хормонални нарушения също могат да изискват ограничаване на мастурбацията. При съмнения или проблеми е важно да се консултирате със здравен специалист.