Темата за реформи в здравеопазването отново бе повдигната тази седмица. Едно от дискутираните предложения е да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Мотивът е, че до края на годината трябва да заработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички специалисти и това би могло да изключи нуждата един пациент да се обслужва само от един лекар, който познава здравословното му състояние. В неработно време пациентите биха се обслужвали в спешните звена. TrafficNews потърси за коментар д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

- Какво мислите за обсъжданите промени от правителството да бъде премахната ролята на личните лекари?

- Тези промени все още ги няма. Аз съм слушал и чел три изказвания на доц. Антон Тонев и в трите той твърдеше различни неща. Няма обаче никакъв документ, в който да можем да прочетем какво мисли Здравната комисия да се прави. Така че в момента няма какво да коментираме, защото все още няма заявка какво точно ще се случва. Аз не знам какво искат да се прави. Трябва доц. Тонев да постави проблема в Здравната комисия. Да поканят лекарите на обсъждане, да ни запознаят с намеренията си. Сега е само медиен кьорфишек, нищо повече.  

- Нужни ли са реформи във връзка с работата на общопрактикуващите лекари?

- Нужно е да ни оставят да работим, тъй като в момента ни е възложено да се грижим за група хора, но ни е забранено да им назначаваме изследвания и лекарства. За да се назначи дадено изследване, аз трябва да изпратя с направление пациента при друг лекар, който да назначи изследване. След това, като го видя и се ориентирам за диагнозата, отново да го изпратя на лекар, който да назначи лекарства. Това го няма никъде по света, но в България се практикува вече 20 години.

Другото са камарите хартии, с които сме принудени да работим. Всяко нещо се пише на хартия, независимо от това, че го има в електронен вид. Здравната каса и Министерство на здравеопазването го искат на хартия. Съответно всички хартии трябва да се диплят в досиета, което отнема работно време. И вместо да преглеждаме пациенти, ние диплим хартии. При положение че ги има в електронен вид.

Имаше един светъл лъч надежда през 2020 и 2021 г. Направиха се два документа – електронна рецептурна книжка и електронни рецепти, които са безхартиени. И в момента, в който се създаде Министерство на електронното управление и Комисия за електронизация в Народното събрание, всички електронни документи ни задължиха да ги печатаме. Сега правят нови промени, за да ни задължат още повече документи да печатаме. Парадоксалното е, че докато нямаше такова министерство, работихме електронно. След като го създадоха, ще работим на хартия. Там са назначени хора, които взимат пари и не си вършат работата. Това нашето е пародия на електронно здравеопазване, защото Здравната каса изисква всичко да се печата. Щом като се печати на хартия, значи няма нищо електронно. Усвояват се едни пари по европейска програма – 13 млн. лв., а ние продължаваме да си работим по същия начин, на хартия. Това към момента е основният проблем.

- Според вас ще се създаде ли хаос, ако се премахне ролята на личните лекари?

- За такова нещо не говорим. Последното изявление на доц. Тонев е, че няма да има отпадане на личните лекари. Видиш ли, ние не сме били разбрали. Той не бил предлагал такова нещо. Но проблемът за електронното здравеопазване е много по-голям от това какво е мислили вечерта един председател на комисия, пък какво го избило сутринта. Защото това за печатането на електронните документи е вкарано в нормативен документ. Него го има, затова го коментирам. И е нещо, което не съществува никъде по света. Това е все едно да напишете имейл. Но той да се смята за неизпратен, ако не го разпечатате на хартия, не го подпишете и не го изпратите до човека с писмо с обратна разписка. Той да ви разпише обратната разписка и пощальонът да ви я върне у вас. Това искат от нас да правим.     

Тук има и един още по-голям проблем. Здравният министър Сербезова е от организацията на аптекарите. И тя самата заявява, че е била защитник на интересите на аптекарите. И сега, когато тя ръководи министерството, аптекарите не са задължени да печатат електронните документи. За разлика от семейните лекари.