Кампанията за превенция на рака на кожата организира Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на частни дерматологични лаборатории. Евромеланома 2022 включва безплатни прегледи на 18 май 2022 г. от специалист дерматолог, а мотото тази година е: „Риск от рак на кожата: не са важни годините, а UV – дозата“. В Европа всяка година са диагностицирани над 3,5 млн. случая. 

В тази връзка организаторите на кампанията обясняват, че едно момиче, което редовно е посещавало солариуми, може да има по-висок индивидуален риск от развитие на рак на кожата от 60-годишен човек, който е избягвал умишленото излагане на слънце.

От друга страна мъжете се считат за по-предраположени към развитие на рак на кожата. Рискови фактори са напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/ юношеството, неизползване на слънцезашита, ваканции в слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата, вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата

Обобщено акцентът на Евромеланома 2022 е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал, и неговия индивидуален риск от развитие на рак на кожата.

За превенция на рака на кожата специалистите съветват да се избягва ненужното излагане на слънце, най вече в средата на деня. 

Носенето на шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита, както и предпазни дрехи в тъмни цветове с дълги ръкави също е начин за предпазване. 

Носенето на слънцезащитен крем е задължително, като е добре да е с висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. 

От кампанията уточняват, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа.

Какво да следим?

Необходимо е кожата да се преглежда за петна, които променят размера, цвета и/или формата си. Важно е дали са асиметрични, имат ли неравни граници груби и грапави ли са на пипане. В някои случаи е възможно да са разноцветни, да сърбят или дори от тях да тече кръв или секрет, да изглеждат лъскави, прилични на рана, която обаче не зараства.

Ето къде ще се извършват прегледите в Пловдив: