„Увеличават се алергиите сред децата в последните десетилетия. Нараства броят на хранителните и на респираторните алергии и на кожните промени. В практиката преобладават респираторните алергии, но и хранителните се увеличават”. Това заяви д-р Полина Костова, специалист по алергология и педиатрия в УМБАЛ „Александровска”.
Алергиите от пшеница, краве мляко, соя, фъстъци, морски дарове са от една група, обясни тя и допълни, че не бива да бъркаме термина алергия с непоносимост. „Когато говорим за алергични прояви, имаме предвид т.нар. реакции от бърз тип. Те обикновено се проявяват след консумация на въпросната храна – от минути до 3 часа. Може да се появи обрив, оток, повръщане, диария. Обикновено това са симптомите на една алергична реакция. В другите реакции попадат специфични гастрити. Оплакванията може да се сбъркат с някой гастроентрологичен проблем. Тя изтъкна, че е важно лекарят да разпита подробно пациента как се проявяват проблемите. Хранителните алергии имат определена симптоматика от няколко органи и системи. Може да има и забавена реакция”, каза д-р Костова.
Според нея сега тестовете към алергии са достъпни и често има направени и излишни изследвания. „За алергиите няма вече възраст. Могат и респираторни алергии да бъдат отключени в по-късна възраст”, обясни д-р Полина Костова. Може да има и алергия от бърз инхолаторен тип – пекарите могат да имат симптоми на астма, когато са контакт с причинителя”, обясни д-р Полина Костова за Нова.
Според алерголога в Александровска болница д-р Снежина Михайлова има няколко състояния, които са свързани с реакция към глутен. „Дали ще говорим за глутенова непоносимост, алергия или друго – всички те се дължат на неправилна имунологична реакция”.
Акценти
Виж всички
Възстановяват от утре движението по „Брезовско шосе"
Напусна ни поетът Иван Ройдов
МТС придобива активи на територията на летище Пловдив