9 са новооткритите ХИВ позитивни от началото на годината в Пловдив и областта. Три от случаите са установени в Кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН (КАБКИС) в сградата на РЗИ, който работи отново след двегодишното прекъсване по време на пандемията от COVID-19. Два от тях вече са потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, а за третия се чака резултатът. Броят на инфектираните се увеличава в сравнение с 2021 г., когато за цялата година са диагностицирани 16 души.

„Тестовете са безплатни и анонимни. Съветвам всички хора, които са имали рискови сексуални контакти, да дойдат и да си направят бърз тест. Отнема само 5 минути”, съобщи за TrafficNews д-р Милена Панайотова, директор дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Пловдив.

До 20 май всеки желаещ може да се тества и в мобилния пункт, разположен пред сградата на Централна поща. Акцията е по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който тази година се отбеляза на 15 май под надслова "ХИВ – помним, действаме, продължаваме", а тестовете се извършват от 10 до 16 часа.

В първия ден от кампанията през пункта минаха 28 души. Четирима пък се тестваха днес до обяд. Всички се оказаха отрицателни. „Повечето са млади хора. Не се притесняват толкова, че са имали съмнителни контакти, просто искат да се уверят, че не са ХИВ позитивни”, обясниха здравните инспектори.

На всички пловдивчани, които се спират до микробуса им, те обясняват и какво е ХИВ/СПИН и как могат да се заразят. А тествалите се получават документ със своя ХИВ/СПИН статус. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

След регистриране на първите случаи на синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) в света през 1981 г., инфекцията с вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ) придобива пандемични размери. В края на 2019 г. новоинфектираните са 1,7 милиона. Тежестта на епидемията продължава да варира значително между отделните страни и региони. През 2019 г. в 30 от страните от ЕС и ЕИП диагноза ХИВ е поставена на 2 624 801 лица, което по честота e 5.4 на 100 000 население. Новорегистрираните случаи на ХИВ в България за 2019 г. са 3.7 на 100 000 население.