Всички наблягаме на леката храна през топлите меси. Заради жегата, защото са полезни и ги обичаме, а най-често, защото се сещаме в последния момент, че искаме да се съберем в летните ни дрехи от миналата година, салатите са предпочитаната храна.

Е, каквато и да е причината, едно е сигурно, еднообразието е скучно и винаги нещо различно е добре дошло. Тук ще видите как да си приготвите 3 салати, които са една идея по-разчупени и адски вкусни.

Първото ни предложение е една „шарена” салата, с която лесно ще излъжете дори най-претенциозните да си хапнат повече от нея. Всичко в нея е накълцано на много ситни парченца, почти като салца, което я превръща в истинско удоволствие.

Кълцана цветна салата

Продукти за 4-6 порции, като гарнитура:

6 малки моркова, по възможност различни цветове

2 стръка целина, почистени

шепа чери домати, по възможност различни цветове

1 салата (айсберг или марули)

100 г сирене

листата на няколко стръка джоджен

1 с. л. балсамов оцет

3 с. л. зехтин

Приготвяне:

1.Накълцайте на ситно по отделно морковите, целината, доматите и салатата. Когато всички зеленчуци са достатъчно наситнени, започнете да ги смесвате, докато продължавате да кълцате.

2.Натрошете отгоре сиренето. Навийте на рулца листата от джоджен, нарежете ги и добавете към останалите съставки.

3.В бурканче смесете балсамовия оцет, зехтина, щипка сол и черен пипер. Разпределете в съда/съдовете за сервиране и добавете дресинга непосредствено преди консумация.

Испанска зеленчукова салата с хамон и дресинг с червен пипер

Продукти за 4-6 порции:

2 филийки пушен свински бут „Хамон серано”, накъсани на едро

40 г твърдо козе сирене, нарязано на тънки филийки

150 г печени червени чушки, оцедени и нарязани на ивици

150 г печен патладжан, нарязан на ивици

2 шепи салата с едри листа, накъсани на едро

3 салати, с които да разнообразите менюто сиВижте как да си ги приготвите

Дресинг с червен пипер:

 2 с.л. винен оцет

4 с.л. зехтин

¼ ч. л. кимион

¼ ч. л. сладък червен пипер

½ връзка кресон

Приготвяне:

1.Смесете съставките за дресинга в купичка и добавете малко сол.

2.Сложете хамона, сиренето, чушките, патладжана, листата салата и кресона в купа за сервиране. Добавете дресинга, разбъркайте и сервирайте.

Билково табуле с дресинг с нар и затаар

Продукти за 6 порции:

400 г булгур

1 връзка пресен лук, почистен и нарязан на колелца

120 мл зехтин екстра вържин

сокът на 3 лимона

голяма шепа микс от зелени билки и листа салата

Дресинг с нар и затаар:

сокът и семената на 1 нар

1 с. л. меласа от нар

½ арабска подправъчна смес затаар (сумак, сушена мащерка, сушена майонара, риган, сусам)

1 с. л. листа от мащерка, накълцани

4 с. л. зехтин

Приготвяне:

1.Сложете булгура в голяма купа, залейте го със студена вода и го оставете за около 1 час или по-дълго, ако е възможно. Отцедете го в ситна цедка и го прехвърлете в купа за сервиране. Добавете пресния лук, зехтина и лимоновия сок, щедро подправете с морска сол и прясно смлян черен пипер.

2.Смесете съставките за дресинга в купичка и разбъркайте с малко морска сол.

3.Смесете зелените подправки и салатни листа с булгура, разбъркайте с дресинга и сервирайте.

3 десерта, в които ще се влюбитеВижте как да си ги приготвите