Всички наблягаме на леката храна през топлите меси. Заради жегата, защото са полезни и ги обичаме, а най-често, защото се сещаме в последния момент, че искаме да се съберем в летните ни дрехи от миналата година, салатите са предпочитаната храна.
Е, каквато и да е причината, едно е сигурно, еднообразието е скучно и винаги нещо различно е добре дошло. Тук ще видите как да си приготвите 3 салати, които са една идея по-разчупени и адски вкусни.
Първото ни предложение е една „шарена” салата, с която лесно ще излъжете дори най-претенциозните да си хапнат повече от нея. Всичко в нея е накълцано на много ситни парченца, почти като салца, което я превръща в истинско удоволствие.
Кълцана цветна салата
Продукти за 4-6 порции, като гарнитура:
6 малки моркова, по възможност различни цветове
2 стръка целина, почистени
шепа чери домати, по възможност различни цветове
1 салата (айсберг или марули)
100 г сирене
листата на няколко стръка джоджен
1 с. л. балсамов оцет
3 с. л. зехтин
Приготвяне:
1.Накълцайте на ситно по отделно морковите, целината, доматите и салатата. Когато всички зеленчуци са достатъчно наситнени, започнете да ги смесвате, докато продължавате да кълцате.
2.Натрошете отгоре сиренето. Навийте на рулца листата от джоджен, нарежете ги и добавете към останалите съставки.
3.В бурканче смесете балсамовия оцет, зехтина, щипка сол и черен пипер. Разпределете в съда/съдовете за сервиране и добавете дресинга непосредствено преди консумация.
Испанска зеленчукова салата с хамон и дресинг с червен пипер
Продукти за 4-6 порции:
2 филийки пушен свински бут „Хамон серано”, накъсани на едро
40 г твърдо козе сирене, нарязано на тънки филийки
150 г печени червени чушки, оцедени и нарязани на ивици
150 г печен патладжан, нарязан на ивици
2 шепи салата с едри листа, накъсани на едро
3 салати, с които да разнообразите менюто сиВижте как да си ги приготвите
Дресинг с червен пипер:
2 с.л. винен оцет
4 с.л. зехтин
¼ ч. л. кимион
¼ ч. л. сладък червен пипер
½ връзка кресон
Приготвяне:
1.Смесете съставките за дресинга в купичка и добавете малко сол.
2.Сложете хамона, сиренето, чушките, патладжана, листата салата и кресона в купа за сервиране. Добавете дресинга, разбъркайте и сервирайте.
Билково табуле с дресинг с нар и затаар
Продукти за 6 порции:
400 г булгур
1 връзка пресен лук, почистен и нарязан на колелца
120 мл зехтин екстра вържин
сокът на 3 лимона
голяма шепа микс от зелени билки и листа салата
Дресинг с нар и затаар:
сокът и семената на 1 нар
1 с. л. меласа от нар
½ арабска подправъчна смес затаар (сумак, сушена мащерка, сушена майонара, риган, сусам)
1 с. л. листа от мащерка, накълцани
4 с. л. зехтин
Приготвяне:
1.Сложете булгура в голяма купа, залейте го със студена вода и го оставете за около 1 час или по-дълго, ако е възможно. Отцедете го в ситна цедка и го прехвърлете в купа за сервиране. Добавете пресния лук, зехтина и лимоновия сок, щедро подправете с морска сол и прясно смлян черен пипер.
2.Смесете съставките за дресинга в купичка и разбъркайте с малко морска сол.
3.Смесете зелените подправки и салатни листа с булгура, разбъркайте с дресинга и сервирайте.
3 десерта, в които ще се влюбитеВижте как да си ги приготвите
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?