Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Световен ден за безопасност на труда

Днес отбелязваме Световния ден за безопасност на труда, който е и в чест на лицата, които са починали, получили са увреждане, нараняване или са пострадали по време на работа. Каузата, която се подкрепя през 2020 година е свързана с COVID-19. Световната пандемия и съпътстващата я криза засегнаха всички, но работниците са на първа линия

Лозунгът тази година е „Да спрем пандемията: безопасността и здравето при работа могат да спасят човешки живот“.

Повече от всякога от основно значение при честването на международния ден ще бъдат повишаването на осведомеността за прилагане на практики за безопасност при работа и важната роля на безопасността и здравето при работа.

Четата на Панайот Хитов, със знаменосец Васил Левски влиза в България

През 1867 година Панайот Хитов преминава от Румъния в България с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец.

Знаменосец на четата е Васил Левски. При преминаване на Дунав са му доставени оръжия чрез стария и уважаван от българи и турци патриот Дядо Мощ Никола от село Малък Преслав.С четата си Хитов се отправя към Стара планина. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.

Екзекутирани са Мусолини и любовницата му

През 1945 година по време на Втората световна война Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирано от членове на италианската съпротива. Не е тайна, че Мусолини е имал безграничен сексуален апетит. През леглото на диктатора са минали много любовници, но връзката му с Клара Петачи е била по-специална. Всичко между тях започва като в романтичен филм.

В един топъл априлски ден Клара, придружавана от по-малката си сестра и годеника си, потегля с лимузина към плажа. Случайна среща с Мусолини и разменени погледи довеждат любов от пръв поглед. След като Клара вече е негова любовница, той я принуждава да се омъжи за годеника си, лейтенант Федеричи. След две години Мусолини го изпраща в Токио като военно-въздушно аташе и вече няма пречка да бъдат официални любовници с Клара.

Въпреки нейната отдаденост,  Мусолини изпитвал дива ревност към любовницата си, подозирал я във връзки с други мъже, заплашвал да й пререже гърлото, ако я хване. Силната страст към Кларита  не пречи на Мусолини да поддържа и паралелни любовни връзки. Въпреки разликата във възрастта, Клара се оказва същата фанатизирана националистка като Мусолини.
След като Мусолини е свален от власт, Клара е арестувана. Освобождават я, но тя не се разграничава от диктатора, за да запази живота си. Напротив, тя се връща при него. След като двамата опитват да се прехвърлят нелегално в Швейцария с камиони, те са заловени от партизаните.
Когато техният командир се прицелва в Мусолини, Клара се хвърля към него да го предпази го с ръце и тяло и крещи: „Не! Той не трябва да умира!”. Първият куршум убива първо нея и тя пада на земята по лице. Следващите изстрели убиват и Бенито Мусолини. След екзекуцията телата им са закарани в Милано и провесени с главите надолу.

Влиза в сила Конвенцията за химическите оръжия

През 1997 година влиза в сила Конвенцията за химическите оръжия от 1993 година за използване на химически оръжия. Русия, Ирак и Северна Корея са държавите, които не подписват договора.

Първият космически турист

През 2001 година американският мултимилионер Денис Тито става първият космически турист в света, който сам си е платил билета. Той пътува с руски космически кораб Союз ТМ-32 до Международната космическа станция.

Той прекарва 8 денонощия в космоса, като прави 128 обиколки на Земята. Заплаща 20 млн. долара за пътуването, но негови близки приятели предполагат, че е платил по-малко, а именно около 12 млн.

Тито предпочита да бъде наричан „независим изследовател“, а не „турист“, откакто е изпълнил няколко научни експеримента в космоса. Освен че има висше образование по астронавтика и аеронавтика е и бивш учен работил за НАСА. Затова той винаги е имал интерес към космоса.