Над 2300 литра нелегален алкохол са бил иззети от служители на Агенция Митници от началото на есента. Те са били открити при проверки в цялата страна, при които агентите са попаднали на 10 нелегални казана за варене на ракия. Акцията продължи и днес и то в селата край Пловдив. 

Служители на агенция „Митници” извършиха проверки в ракиджийници в Марково и Браниполе. Бяха посетени специализирани малки обекти за дестилиране, като проверките стават без предупреждение. Проверява се как се извършва процеса по дестилиране, документите за регистрация на обекта, налице ли са всички необходими документи за самото дестилиране на акцизната стока.

Проверките не са случайни, а обектите се подбират на база на няколко фактора. Сред тях са предни нарушения, както и аномалии в документацията. От началото на акцията на Агенция Митници вече има над 100 проверени обекта в цялата страна. При тях са установени над 30 нарушения.

А според собствениците на казани акцизът просто отказва хората от варенето на ракия и кара много от тях да правят това вкъщи и нелегално. Но дори така ги грозят сериозни санкции.

Вижте още във ВИДЕОТО: