Често слушаме за проблемите в армията – за недостига на хора, за малкото пари, за старата техника и нуждата от нова. За съжаление обаче, рядко се говори за постиженията на тези мъже и жени, отдали се на войнишката професия. Защото когато дългът зове, те се отзовават. В тези моменти, благодарение на умения и дисциплина, те спасяват човешки животи, и то с риск за своите собственици.

От такива хора са съставени и екипажите на хеликоптерите от авиобаза „Крумово” край Пловдив. В края на миналата и началото на тази седмица те взеха дейно участие в борбата с най-страшния пожар в страната за това лято – този край Кресна. Майор Борислав Тафков и техникът Рангел Рабаджиев разказаха пред камерите на TrafficNews.bg за мисията по гасене на пожара от въздуха – за трудния терен, намирането на вода за гасене и опасността, която димът представлява за хеликоптерите и самите тях.

По предварителни данни, огънят обхвана 16 хиляди декара иглолистни и широколистни гори на възраст между 40 и 60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи.

Щетите са за милиони левове, но можеше да е много по-страшно – огънят да обхване не само по-голяма площ в гората, но и да достигне до домове на хора. Стотици пожарникари, горски, доброволци и военнослужещи се включиха в борбата с огъня. Сред тях и екипажите на двата хеликоптера Ми-17.

Както теренът, така и димът са били постоянна трудност и заплаха за пловдивските военни. За тях обаче това съвсем не е първото „родео”. От години участват в подобни мисии и се борят с пожари не само у нас, но и в съседни страни. Преди да полетят над огньовете край Кресна, те бориха пожар и в Македония.

Чуйте разказа им за страшния пожар и рисковете в нашето ВИДЕО: