„Българите, които учат и работят в Англия, няма да бъдат гонени, напротив, те ще имат правото да получат статут на постоянно пребиваващи, ако изпълняват условията за уседналост. /На този етап става дума за 2 години/. След влизането в сила на Брекзит през 2019 година, българи пак ще могат да отиват там, за да работят, но ще бъдат уточнени отраслите, в които те са необходими, каза днес в Пловдив Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас. Тя присъства на официалната мемориална церемония в памет на загиналите в Първата световна, която се провежда всяка година на Британските гробища в Пловдив.

След март 2019, когато Великобритания окончателно излиза от ЕС, следва двугодишен преходен период, в който ще бъдат уточнявани новите правила на имиграцията. Тогава ще бъдат посочени и отраслите, в които българите ще могат да разчитат на работа. Тези правила ще влязат в сила от март 2021 година.

„ Ние искаме български студенти да продължат да избират наши университети и сме благодарни на българските работници, които подпомагат нашата икономика”, каза още тя.

"Две години престой във Великобритания са достатъчни, за да получи човек статут на постоянно пребиваващ. Нашето предложение е той да го запази, дори да се върне в България. Ще обсъдим това предложение в Европейския съюз, но вярваме, че ще бъде прието" 

След излизането на Великобритания от Европейския съюз, българите ще продължат да пътуват дотам без визи, стана ясно още от изказването на Нейно Превъзходителство. „ Поддържаме безвизов режим с над 150 страни в света, няма да въвеждаме визи за нашите приятели от Европейския съюз”.