Все повече пловдивчани използват услугите на интериорен дизайнер, когато обзавеждат домовете си. Въпреки това цифрата все още бледнее с тази в София, където почти всеки втори се допитва до професионалист. Бавно, но сигурно тази услуга навлиза и в града под тепетата, но тенденцията е през следващите години бройката да се увеличава. Това, което основно плаши пловдивчани е цената на услугата, но съществуват и компромисни варианти.

Сумата варира според това дали клиентът е поръчал само визуализация или цялостен проект. В първия случай дизайнерът изготвя картина, според която клиентът може да се ориентира как ще бъдат приложени различните идеи в  пространството и каква ще е финалната визия на дома му. В този случай сумата е около 1000-1500 лева за идеен проект. Когато поръчаме цялостен проект цената е между 15 и 35 евро на кв. метър според детайлността, пожелана от клиента. Освен визуализацията, в проекта се включват и чертежи, подредбата на плочки или паркет, осветителните тела, контрактите и още най-различни детайли, които са необходими за перфектния дом.

„Целта на дизайнера е да спести време на клиента си. Време, което той ще загуби в търсене на най-различни неща. Изборът по-магазините и в интернет е голям, но не всеки може да си представи как ще изглеждат всички тези неща в дома му. Препоръчвам на всички да не бързат, тъй като после ще съжаляват. Ремонтът и обзавеждането не могат да станат за две седмици, каквито често са очакванията на клиентите. Иска се търпение”, коментира пловдивски дизайнер.

Той разказва още, че пловдивчани наблягат на по-класически цветове в избора на бои за стените и обзавеждане.  По-често избират модерни изпълнения, а не ретро. Изборът за стени обикновено е бяло или различни нюанси на сиво, като същото важи и за мебелите. Като интериорът се разнообразява с различни цветни акценти, като например – леко бежов диван с жълти или тъмно сини възглавнички. По-топлите цветовете обикновено се избират за боядисване на детски стаи.

Противно на всички очаквания плочките, използвани за подова настилка не са излезли от мода, а дори напротив набират все по-голяма популярност.  Такива дори се слагат и по-стените, като видовете са най-различни. Не по-малко предпочитано е и дървото, като все повече се търсят естествени материали.

„В модерните жилище се набляга много на осветлението. Преди години този детайл бе оставен на заден план –  беше важно просто да има нещо да свети. А сега не е така, има най-различни дизайнерски изпълнения на осветителни тела, които създават оптическа илюзия за по-голямо помещение”, коментира експерт.

99% от клиентите на дизайнерите си поръчват мебели по поръчка, тъй като моделите се проектират от специалистите и няма как да бъдат намерени в магазините. Много хора поръчват и мебели от Турция, където могат да бъдат направени по поръчка дори имитации на дизайнерски продукти – този вариант излиза по-евтин, но доставката отнема време и пари. В повечето случаи най-скъпа излиза кухнята. При голяма част от новите апартаменти кухненското помещение е едно цяло с дневната, като при тези случаи се използват трикове, за да се спечели повече пространство. Специалистите препоръчват да не се слагат две маси, а да се пригоди продължение на кухненски плот, което да се използва като маса за хранене, а отделно да се сложи и малка масичка до дивана.

Банята и кухнята често са най-скъпите помещения за обзавеждане. Кухнята може да достигне и до цена над 80 хил. лв. , заради избора на скъпи уреди тип "Viking" и гранитни плотове, които струват стотици на квадрат. Цената на банята зависи от избора на санитария и плочки, които могат да надхвърлят 150 лева  за кв.м. Пример за това е обзавеждане на баня, която е 10 квадрата, а излиза скромната сума от 10 000 лева.

Друга тенденция, която се наблюдава през последните години е опита да се избяга от стереотипите. Големите соц секции в един цвят вече са заменени от разчупени етажерки с все по-малко вещи (и никакви сватбени сервизи), а холната гарнитура вече е от отделни компоненти. Както при дрехите и обличането вече не се стремим обувките да са в тон с чантата, така и при мебелите – дивана е бежов, канапето жълто, а възглавниците сини!

Модата при обзавеждането през годините се променя, едни бягат от класиката, а други се стремят към нея, но винаги има златни правила към които да се придържаме, за да можем накрая да наречем жилището дом.