Атанас Камешев и Кристина Кутова - възпитаници на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, са създали свои оригинални мозайки, които са подредени в Малката базилика.Произведенията на младите артисти са  вдъхновени от художественото наследство по българските земи. Учениците са взаимствали композиции, мотиви и цветови гами от римските и късноантичните мозайки. Творбите им обаче представляват авторски интерпретации, а не копия на стари оригинали.

Освен мозайките, изложбата показва и икона на Свети Архангел Михаил, като за направата й е използвана класическа техника мозайка във византийски стил. Неин автор е 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия Тижен Чауш. Тя е работила върху изящното произведение близо половин година.

Младите творци бяха поздравени от директора на училището Светлозар Чавдаров, който им пожела нови успехи в сферата на мозаечното изкуство.

Експозицията е част от богатия артистичен календар на училището, посветен на 40-тата годишнина от неговото създаване и може да бъде разгледана до 31 май.

Още новини четете ТУК

TNS.bg