Само един от тримата задържани за палежа на началника на затвора Божил Иванов е признал вината си. Цветелин Кюркчиев - Тъпото е разказал, че е бил заплашен, страхувал се за живота си и затова се съгласил да извърши палежите на автомобилите на Иванов и коменданта на затвора Стефан Георгиев. Прокуратурата поиска той да бъде задържан под домашен арест, като вероятно това е част от "сделката" Кюркчиев да разкаже за цялата схема. 

За сметка на това обаче другите двама задържани Александър Господинов - Доктора и Илиян Сарийски - Жабата, категорично твърдят , чи са невинни и нямат нищо общо с двете престъпления. "Като стане палеж в Пловдив, първият когото викат да дава обяснения е Господинов. Сигурно ще го обвинят и за пожара във Високата кула в Лондон" коментира адвокатът на Доктора Славчо Харалампиев. Клентът му бил арестуван в Кърджали и не знаел нищо за двата случая. "Аз имам частна практика, пациенти. Искам да изляза, защото съм невинен. Не познавам никой от задържаните, виждам ги за първи път. Нямам никаква връзка с Райфъла" заяви Господинов пред съда. 

Илиян Сарийски пък обвини полицаите от Първо районно във физически тормоз. "Смачкаха ми ръцете от бой. Аз 20 години съм боксьор, но такъв бой не съм ял" заяви Жабата пред съда. Той заяви, че няма никаква причина да пали колите на Божил Иванов и Стефан Колев, тъй като е видял само добри неща от тях. "Да, Стефчо ми се разсърди, когато го предупредих да престане да задиря жените на колегите си, но аз предпочитам да казвам истината в очите"  съобщи в прав текст Сарийски, вадейки интимни подробности от социалния живот в затвора. 

Жабата заяви, че всички са натопени от затворника Цветан Господинов, който е дал показания, че са се срещали преди палежа. "Той ме заплашва непрекъснато. Грижа се за бившата му приятелка и детето й и той е бесен на това. Непрекъснато й звъни и я тормози" разказа Сарийски. 

Районният съд удовлетвори желанието на обвинението и остави зад решетките Сарийски и Господинов. Те имат право да обжалват. 

 

 

Кои са задържаните за палежите на колите на Божил Иванов и Стефан Георгиев четете ТУК!