"Големият шум се вдига от циганските махали, това е непрекъснат торомоз и трябва да се спазва закона." Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов тази вечер в Шекер махала. Минути по-късно край него мина сватбен кортеж с клаксони и музика.

Самият Симеонов се сблъска от първо лице с културните особености на Шекер махала. Малко след слизането му от колата, вицепремиерът беше посрещнат от ром с думите "Как си, бате?". А самият той шашнат не отговори на въпроса. По-късно се изненада, че в района има специално шумоизолирано помещение за купони на местните, но те не го използвали. 

"Относно на тези, за които всички сме "загрижени" да им намерим жилища, при това прочистване на държавна и общинска територия, трябва да им дадем възможност на самоволно нанеслите се, да се върнат по родните си места", каза още той. 

Община Пловдив започва да описва незаконните постройки в пловдивската Шекер махала. Това стана ясно след посещение на вицепремиера по икономическа и демографска политика Валери Симеонов в гетото този следобед.

Той огледа сградата на бившата полицейска приемна, която трябва да бъде ремонтирана и да отвори врати отново. Идеята е в нея да работят двама униформени служители, които да реагират светкавично при сигнали за силна музика. Именно от непрестанен шум се оплакаха през седмицата жителите на квартала "Тодор Каблешков", в който попада и махалата.

Вече са разчистени постройките, които са били по тротоарите, предстои да се влезе в самата махала. Спънка за администрацията обаче са делата, които ромите завеждат в Съда за правата на човека в Страсбург.

"Има хора без адресна регистрация тук, което означава, че има къде да отидат, а са се самонастанили. Няма да толерираме подобно отношение и законът трябва да се спазва", заяви вицепремиерът в Пловдив.

"Описваме постройките, но това е бавен и труден процес", заяви от своя страна районният кмет Ральо Ралев.

В махалата вече има няколко ромски семейства, които сами са започнали да демонтират покривите на незаконните си постройки. В същото време обаче ромите настояват, ако незаконните им къщи бъдат бутнати, да бъдат компенсирани с къщи и апартаменти в района.

Подробностите във видеото на ТРАФИК ТВ: