Пловдивският бизнесмен от сирийски произход Жамал Жлетати, когото мнозина под тепетата наричаха Джимито, почина след жестока война с рака, продължила година и половина. В неделя близки, приятели, сънародници и бизнес партньори се събраха на Рогошко шосе, за да го изпратят в последния му път. 

Сириецът Жамал Жлетати пристига в Пловдив, за да развива търговска дейност, а България се превръща в негова втора родина. Съпругата му е българка, има 20 - годишна дъщеря.

През 1999 година Жлетати отваря първият офис на българска фирма в Китай и започва да внася строителни материали, материали и стоки за довършителни дейности в строителството, конфекция, парфюми. В България има огромен брой контрагенти, които го познават като коректен и лоялен бизнеспартньор.

" В сирийската общност Джими се ползваше с изключително уважение. Той бе изкючително щедър и предан приятел. Без да дава гласност,  помагаше на много наши сънародници, които пострадаха по време на войната в Сирия.  Смъртта му е огромна загуба не само за нас сирийците, но и за града" каза за TrafficNews.bg председателят на сирийската общност в Пловдив д-р Малек Насер.

Жлетати и третият пловдивски бизнесмен, който тази година си отива покосен от онкологично заболяване. През пролетта бизнесът се прости  със собственика на магазин "Галеро"  Иван Ботушаров и строителния предприемач и винар Смилян Дамянов.