Пловдивските пътни полицаи продължават да свалят наред регистрационни номера на коли и мотоциклети, сигнализира читател на TrafficNews.bg. След като масово автомобили бяха дерегистрирани в последните дни, днес и младеж с мотопед си изпати заради провинение и остана без регистрационни номера. Те му бяха свалени от униформените на „Пещерско шосе” при рутинна проверка.

Припомняме, че с въведените промени в Закона за движение по пътищата, ако водачът на автомобила е употребил алкохол и дрегерът отчете над  0,5 промила или е под влиянието на наркотични вещества, номерата на колата могат да бъдат свалени. Има още две хипотези, при които органите на реда могат да прибегнат до крайната мярка – когато шофьорът е неправоспособен или колата е претърпяла реконструкции, които не са отразени в документите ѝ. 

Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван с техническо средство или да даде кръвна проба. Всички санкции на дерегистрация могат да бъдат изпълнени само ако шофьорът е и собственик на автомобила.

Стари връчени, но неплатени актове, също могат да станат причина за сваляне на номерата.

Дерегистрацията,  представляваща сваляне на табелите и отписване от системата на МВР, може да продължи от 6 до 12 месеца. След това се започва процедура за регистрация по реда за вписване на нов автомобил.

Снимка: Фейсбук