Десетки любители на гастрономичните удоволствия щурмуваха Широка лъка, където се провежда прочутия "Празник на мераклийското мезе".

Вкусният фестивал се провежда за втори път, като началото му тръгва от  междусъседски спор, кой прави по-хубава сланина. Оттам в съревнованието се включват още хора и резултатът е на лице.

Тази година освен сланина, имаше и всякакви видове домашни млечни продукти - овче, краве сирене, кашкавали, овче мляко и различни други сирена. Има луканки, кървавица, вино и естествено - домашна ракийка за тонус на майсторите и гайдарите.

Една от сланините е по уникална рецепта, а част от подправките са лимон, копър и червен пипер. Майсторът, който я е направил каза, че има прасета за мръвки и прасета специално за сланина.

Блюдата бяха наредени са 6 маси, като всички минаваха и дегустираха, а след това пуснаха и своя вот. Всичко е домашно и безплатно! През цялото време за доброто настроение на гостите свириха двама от най-добрите гайдари на селото.