Първият пловдивския обект, който да влезе в световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще бъде представен на 14 ноември в Париж. Тогава кметът Иван Тотев, представител на фондация „Америка за България” и българският посланик ще направят презентация на Голямата базилика.

„Това ще ни направи изключително горди! Това е най-мащабният културно-исторически обект, който се прави в цяла България. Целият проект струва близо 15 милиона лева, като 50 % са от „Америка за България”, а останалите от бюджета на Община Пловдив”, заяви кметът Иван Тотев в изнесеното студио на Българската национална телевизия в Цар-Симеоновата градина.

Тотев изтъкна, че находките, които са намерени на обекта дават и друго измерения на историята на Пловдив. От разкопките става ясно, че храмът е построена през първата половина на IV век, което означава, че е от Константиновите базилики.

Голямата Базилика, чиято реконструкция ще започне скоро, ще нареди мозайката на туристическия маршрут на Пловдив.

Той ще започва от площад „Централен” и Античния Форум, ще мине през Одеона, а след това се предвижда връзка с входа на Голямата Базилика. Ухото, което свързва „Княгиня Мария-Луиза” с Тунела, ще се превърне в площадно пространство, под което ще има подземен музей с мозайките от Базиликата.

Общината ще облагороди цялото пространство между Голямата и Малката Базилика, като по този начин туристическият маршрут ще бъде и пешеходен.  Близо до последния обект е Източната Порта, която работа трябва да започне през следващите години.

Голямата Базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра. Очаква се до 2019 година обектът да бъде завършен.