Зрелищно изложение на противопожарна и спасителна техника и обучение на населението за действия в кризисни ситуации се провежда в момента на площад Централен в Пловдив. Презентацията с информативни и игрални занимания ще продължи до 17 часа и е част от „Седмицата на пожарната безопасност“ и професионалния празник на служителите на пожарната, който се отбелязва утре, на 14 септември.

Днес пловдивчани и гости на града могат да участват в атрактивни спасителни дейности, като има специални игри за децата, за повишаване на интереса и подготовката им за действие при извънредни ситуации. За участниците има осигурени награди.

За мероприятието са оформени няколко щанда и шатри, които са обособени по вид на произшествията и характер на извършваните дейности. Има зони „пожари“, „пътно-транспортни произшествия“, „земетресения и срутвания“, „наводнения и водолазна дейност“, „промишлени аварии и ХБРЗ“, „първа долекарска помощ“ и „доброволни формирования“, а във всяка една от тях е разположена едрогабаритна техника (пожарен, спасителен или друг специализиран автомобил). 

Служителите и доброволците информират гражданите за съответните рискове при дадения вид произшествие, дават съвети и насоки за правилни действия на населението, ще представят предназначението и възможностите на изложената техника и оборудване. 

Освен служителите на пловдивската пожарна, в атрактивното изложение участват и доброволци от Доброволческо формирование "Пловдив 112". Те работят в неотлъчна колаборация с Пожарна безопасност и другите органи на реда, като се отзовават на всеки сигнал при инциденти и бедствия и представляват интегрална част от Единната спасителна система на България.

"Днес отново сме тук, рамо до рамо с органите на реда. Провеждаме информационна кампания как се действа при различни инциденти и бедствия, учим всеки гражданин как може да помогне в такива случаи. Ние организираме регулярни презентации, така че всеки, който желае да научи за дейността ни или да стане част от нас, може да заповяда", заяви за TrafficNews.bg заместник-ръководителят на "Пловдив 112" Меглена Трифонова.