Голяма трагедия сполетя Смолян днес преди обед, след като стана ясно, че завинаги от този свят си отиде големият щангист на България Величко Чолаков, известен с прозвището си – Железния.

Чолаков е починал около 10:30 ч., след като му прилошало, съобщава Дарик. Трагичната новина бе потвърдена от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян. Сигналът при тях е получен около 10:20 ч., като се съобщавало за здравословни проблеми. След около четири минути екипът бил там, но за съжаление щангистът издъхнал.

Предполага се, че е получил емболия, но причините за смъртта ще бъдат установени окончателно след аутопсия. Приживе Чолаков е имал проблеми със сърцето, за което се е лекувал.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украина. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино, женен с две деца.

TrafficNews.bg изказва съболезнования на всички близки, роднини и приятели на Чолаков.

Величко отиде при най-добрия си приятел - четете ТУК

Припомняме видеото с Величко Чолаков от участието в олимпиадата през 2004 година:

Големият тежкоатлет и последен медалист на родните щанги в тежка категория Величко Чолаков, ще бъде изпратен в последния му път от Спортната зала в Смолян. Тялото на починалият преди обяд днес щангист, ще бъде положено за поклонение в залата, където проходи към големия спорт.

„Най-вероятно поклонението ще е утре, но все още не сме уточнили часа с близките, които в момента са все още в шок“, коментира кметът на община Смолян Николай Мелемов.

„С голяма болка посрещнахме вестта за внезапната кончина на един от най-изтъкнатите ни спортисти –тежкоатлети, почетният гражданин на Смолян – Величко Чолаков. Десетки пъти той ни изправяше горди от огромната сила, мощ и упоритост, с които постигаше успехи в спорта и живота. Сега ще постоим отново прави, за да го изпратим в последния му път. Величко ще остане пример за всички, които ще се посветят на този най-български спорт – вдигането на тежести, пример за всички, които ще поемат по неговия път на състезател и треньор. Пример за всички, които ще бъдат отдадени на обществото и гражданите на Смолян. Той няма да отнеме нищо от себе си. Той ще остане при нас с успехите си, със силата си, с младостта си, любовта си към семейството и наследниците си. Величко ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите. Изказвам най-искрени съболезнования и изразявам дълбоката си съпричастност към семейството, близките и родствениците на Величко Чолаков“, добави още Мелемов.

Неговият личен треньор Костадин Грозданов също е в шок.

„Това е голяма загуба за нас, откъсна се една голяма част от моето сърце“, коментира през сълзи Грозданов.

Неговите съотборници и щангисти също все още не могат да повярват, че Величко вече не е между нас.