Синята зона в Пловдив се разширява от утре. От вторник, 5 септември, започва заплащането за престой на автомобили в участъка на булевард „България“, който с решение на Общинския съвет от края на юли бе включен към синята зона на Пловдив. Това съобщи директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов.

В северната част на булеварда платените места за престой са в отсечката от улица „Васил Левски“ до улица „Победа“, а в южното – от „Победа“ до кръговото кръстовище при Панаира. Заплащането в тази част на „Синя зона“ ще се извършва чрез наскоро монтираните 6 паркомата, но в първите една-две седмици за улеснение на шофьорите ще има и инкасатори, които да обясняват новите правила.

Освен по булевард „България“, към „Синя зона“ се приобщават 4 улици около МОЛ „Марково тепе“ и още 3 пътни отсечки край улица „Капитан „Райчо“. Всички нови места за платен престой са обозначени с необходимата маркировка и знаци.

„С разширението на „Синя зона“ продължаваме политиката за регламентиране на паркирането в най-натоварените зони, като се стремим да улесним хората, които са готови да заплатят за кратковременен престой на автомобилите си на невралгични места в града“, коментира заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев.

В същото време натоварен трафик очаква пловдивчани през есента заради ремонтните дейности, които ще се извършват по основни булеварди под тепетата. Кметът Иван Тотев анонсира, че съвсем скоро ще започне ремонта на булевард „Руски” от Централна гара до „Гладстон”. Още в следващите дни се очаква да започне полагането на нов водопровод в района на колелото на гарата.  След това ще започне и работата по самото пътно платно.

До две седмици се очаква да бъде затворен и изцяло бул. „Васил Априлов” от „Войнишка слава” до „6 септември”. Това означава, че когато бъдат затворени двата участъка прехода от Централна гара до „6 септември” ще става или единствено през „Гладстон”, или ще бъде направена временна организация на движението в западното платно на „Руски”.

Други основни булеварди и улици няма да се затварят до края на годината. Приоритетите са Коматевско шосе и „6 септември” от Моста на Адата до Цариградско шосе.

Кметът похвали  темповете, с които се работи по Коматевско шосе, като оптимистичният вариант е до края на октомври целият участък да бъде завършен.

Дотогава ще бъде изградено и кръгово на кръстовището с „Димитър Талев и „Остромила”.

Другият обект от 30-милионния заем  „6 септември” също напредва, като от „Щрабак” започват ремонта и на западното платно, след като завършиха източното.