Градът под тепетата се превърна в мизансцен на „От местопрестъплението: Пловдив“ тази нощ. Но вместо разкрити загадки и куп положителни емоции, редица участници в играта за разкриване на загадки в градска среда са огорчени и крайно разочаровани.

Десетки участници се обърнаха към TrafficNews.bg в търсене на справедливост и съдействие. Те сигнализираха за изключително некоректно отношение от страна на организаторите „Осем зони“ и липса на всякакъв професионализъм. Търсейки всички гледни точки, наш репортер се свърза и с организатора на събитието, който предпочете да изрази несъгласието си в писмена позиция.

Според участниците играта е била пълен провал, загадките нерешими, организацията под всякакъв санитарен минимум, а контактът с провеждащите я – невъзможен. Фейсбук страницата на организатора от „Осем зони“ бе прегряла от коментари на вбесени участници, които си искат парите /и времето обатно/ и са категорични, че ще си търсят правата по съдебен път. 

Снощи след 19 часа 297 човека групирани в над 50 отбора са отишли на стадион "Лаута", за да се регистрират за играта, която запланувано е трябвало да започне в 20 ч. Неприятна изненада очаквала играчите още на този етап. Километрична опашка се извивала отвъд обозримото. Многолюдното чакане продължило около 2 часа, а стигнали до заветната една тетрадка, в която от всички участници било изискано да разпишат името и ЕГН-то си, участниците вече били обезверени и предусещали, че това не вещае нищо добро. Отнели им още един час, за да заснемат групова снимка на всеки отбор и най-накрая всички били готови да потеглят.

За събитията след това разказва една от потърпевшите, която се оказа доайен в игрите със загадки, тъй като е участвала във всяка реализирана загадка на прототипа на играта „Нощна стража“ . Ето какво сподели тя пред репортер на TrafficNews.bg:

Отборът ни бе от 4-ри човека. След като най-накрая се чекирахме и платихме обща сума от 64 лева, играта започна. Към 9 и нещо получихме набор от линкове, които не работиха. При опит да въведем някой от тях и съответния неуспех попитахме организаторите защо не са достъпни, а те ни отвърнаха, че трябва да действаме на принципа „проба-грешка“. За всеки сериозен фен на жанра, това е повече от неуместна шега. Такива игри в градска среда изискват разрешаване на загадките чрез действие и мисъл, а не писарско въвеждане на кодове на случаен принцип.

Озовали се на първата локация, установихме че QR кодът, който ни очакваше там, е невалиден. На следващо място, където бе оказано, че се намира друг дигитален шифър - QR кодът изобщо липсваше. Може да е взет от някого, но това не оправдава недомислието и липсата на каквато и да е организация.

Опитахме се да се свържем с организаторите, които трябва непрекъснато да са във връзка с играчите. По правилник имате възможност да ползвате подсказки и т.н. , връзка обаче с провеждащите играта не осъществихме. Никой не ни отговаряше. Много отбори се сблъскахме с това и тъй като играта ни бе тотално провалена заради липсващите следи и връзката между загадките, ние се отказахме.

Както казах играем от години в стаи за загадки и игри в градска среда тип оригиналния вариант „Нощна стража“, никога не сме се отказвали и всъщност отборът ни винаги е бил на челните места. Напуснахме тази пародия, защото беше обидно за нас. Безкрайно сме разочаровани и мислим, че това бе пълен провал, който донесе вместо положителни емоции - нерви и главоболие на стотици.

Страницата на „Осем зони“ се препълни от недоволни коментари и хора настояващи да им се върнат парите при провалената игра. Всички постове, съдържащи словесен ропот и претенции за обезщетение, се оказаха неудобни и съответно бяха изтрити от администраторите. Мисля, че това е обидно.

Такива игри се организират с до 10 отбора, но очевидно стремежът към алчност тук е бил водещ, да не казвам единствен“, разказа Ивет Моралес.

Проверка на TrafficNews.bg показва, че за играта са продавани ваучери през Grabo, като възползвалите се от офертата са 171. Всеки ваучер е на цена 15 лева и е предназначен за един човек. Останалите участници без ваучери са плащали сумите за участие намясто при регистрацията, но те споделят, че фирмата организатор не е издала надлежния финансов документ – касов бон.

За становище по купищата обвинения и огромното недоволство от играта, потърсихме нейните организатори от „Осем зони“. Ето и тяхната позиция по казуса:

Относто събитието от „ От местопрестъплението: Пловдив“

Регистрацията беше предвидена за 20:00 часа. Поради естеството на събитието, регистрацията и запознаването с правилата беше  изместена с един час, т.е 19:00ч и всички участници бяха информирани предишния ден за това. В периода от 20:20ч до 21ч, правилата бяха разяснявани от водещия на събитието в зала „Лаута“.

Беше отговаряно по микрофон, (така че всички да чуват) на абсолютно всички въпроси задавани от участниците. Всеки отбор имаше персонални локации за играта, т.е . загадките за всеки отбор бяха в различна последователност. Ясно беше обяснено, че играта продължава 300 минути. Изрично беше упоменато, че право на персонален жокер имат след 120мин.

Междувременно на стената на фейсбук страницата на събитието се публикуваше допълнителна информация, която да насочва участниците.  На отборите, които са се обаждали по телефона са давани насоки, а не жокери. Нощта на загадките е динамична логическа игра, която изисква концентрация, отборен дух и съдържа предизвикателства, както за тялото, така и за ума. Стана ясно, че голяма част от отборите финишираха успешно и разгадаха всички загадки.

По време на играта имаше отбори, които умишлено сваляха стикерите с цел саботаж и при сигнал за липса на стикери своевременно се слагаха нови. Коментарите, които съдържат омразна реч са премахнати от фейсбук страницата. След като голям процент от отборите са успели да финишират успешно, става ясно, че мненията се разминават с фактите.

Събитието е със състезателен характер. Нормално е едни да са по -  добри футболисти, други по -добри математици, трети талантливи музиканти. Един сумист едва ли ще бъде много добър в балетните съчетания, това не означава че сумиста е неспособен, както и не означава, че балета е виновен за липсата на добри постижения от сумиста.

Това интелектуално забавление успя да създаде интерес и позитивни емоции в много участници. Други участници предпочетоха да финишират в „супа бара“, от което става ясно че са предпочели задоволяване на първичните си потребности пред задоволяване на интелектуалните си потребности в късните вечерни часове.

Сравняването на „От местопрестъплението: Пловдив“ с „Нощна стража“ е като сравнението на Азис с Алис Купър. Подобни „дуайени“ са онези отбори, които късаха стикери и пишеха жлъчни коментари по време на играта. Това е мнение на хора, които се страхуват от конкуренция. Даването на публичност на  подобен тип хора, уронват доброто име на всяка медия.

Всички, абсолютно всички участници, независимо дали са фирми или физически лица са с издадени фактури от организаторите. Бройката от Грабо от 251 ваучера е брой на заявените ваучери. Бройката на платените ваучери е коренно различна.

От години организираме инициативата „Поход на доброто“, която е събирала над 450 човека на площад централен, над 800 абитуриентски тоалета са дарени на деца в неравностойно положение, ежемесечни безплатни семинари и т.н., които са отразявани от Бтв, БНТ, БНР, Марица, Пловдив 24, но никога от Trafficnews,. Всичко това е организирано без никакво финансиране, а на доброволни начала.. След днешния проявен интерес от Trafficnews задаваме въпроса, как става подбора на информация, която да бъде представяна на пловдивчани.

Голяма част от отборите са играли във всички наши игри и са ни освен клиенти, вече и приятели. Относно сравнението с други игри и стаи вярваме, че конкуренцията ражда качество. В България ражда злобни коментари…

***

TrafficNews.bg публикува становището без редакторска намеса, запазвайки оригиналния правопис на организатора.

За подбора на информация: има обществено недоволство, сведено от редица читатели до знанието на редакцията, съответно отразено по журналистическите стандарти. 

На вас читателите оставяме сами да прецените кой прав, кой крив, а междувременно прилагаме скрийншотове от коментарите, "съдържащи омраза" с въпрос - всички коментиращи ли са от вражеския лагер, опитващ се да саботира събитието?