Собствениците на 120 000 автомобила в Пловдив ще плащат по-ниски данъци следващата година. Този четвъртък на сесия на Общинския съвет бащиците на Пловдив ще гласуват намалението, а то ще влезе в сила от 1 януари.  

Данък МПС в различните класове пада с различни проценти. За най-ниския и най-високия клас той запазва стойностите си- до 37 KW и над 110 KW. Така промяната няма да засегне собствениците на близо 16 хиляди автомобила. Намаление ще има само за масовите класове МПС. До 55 KW данъкът пада с 9 процента, при клас 55-74 KW намалението е с 10 %, а за 74-110 KW то е 13 %. При товарните автомобили намалението е с 12 %. От падането на данък МПС общинската хазна ще загуби близо 850 хиляди лева. Заради намалените данъци в общинската хазна ще влязат 850 000 лева по-малко. 

Това обаче според кмета не е толкова драматично. По-сериозният проблем е, че данъчните облекчения ще стимулират хората да увеличат автопарка си. А това неминуемо ще се отрази на трафика в града. През последните 4 години оворегистрираните коли са 10 400 броя, като само за миналата година те са 6 хиляди. Освен това всеки ден средно 50 хиляди  коли влизат в  града от други населени места, а в дните , в които в града има големи събития - броят на автомобилите става 200 хиляди.

Ето и с колко е намалението в табличен вид:

 Още новини четете ТУК

TraffcNewS.bg