През последните години туризмът у нас се развива с невероятни темпове. Много родни забележителности се препълниха с туристи, като например Рилските места, Крушунските водопади, връх Мусала, Райското пръскало и други. Красиви места, които определено трябва да посетите поне веднъж в живота си. Родината ни обаче все още крие тайни местенца, които не отстъпват по-никакъв начин на вече комерсиалните забележителности, но все пак са слабо познати от масата туристи. 

Две от тях са „Мраморното езеро” и рудник „Цар Иван Асен”. Уникални места с красиви пейзажи, на които стават страхотни снимки и са само на час път с кола от Пловдив. Идеална разходка за есенен следобед!

"Мраморното езеро" е само на 50 км от Пловдив!  Намира се на мястото на бившата мраморна кариерана източния склон на могилата Байлъка в село Православ. Селото се намира в полите на Средногорието, заобиколено от красива природа.

Заобиколено е от десет могили и възвишения със следните наименования: Байлъка (399 м), Градището, Корията, Кокарджа, Могилата, Свети Георги, Габрака, Бекчийница, Гергьовден и Чобенски лозя.

Дълбочината му достига 20 м и е подходящо за практикуване на леководолазни спортове.

Рудник „Цар Асен” пък е близо до град Пазарджик. Необходимо е да поемете в посока село Левски. Изоставената мина по времето на социализма е служела за добиване на цветни метали. Днес рудникът е неизползваем и се е превърнал в голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност гледката към него днес е наистина впечатляваща.

В близост до изоставената мина "Цар Асен" има висок хълм, откъдето разкриващата се панорама е още по-завладяваща. Тази уникална местност се превръща и във все по-популярна дестинация за фотоекскурзии и други организирани посещения от групи.

Мястото е странно красиво, но далеч не е 100% безопасно. На дъното на кратера се е събрала вода, която местните твърдят, че е пълна с всички възможни тежки метали и отровни химически съединения.

Не може да се отрече, че местността е оформена по изключително интересен начин благодарение да рудодобивните дейности.

Ето и видео от красивата местност:

Източник: Opoznai.bg