Днес една българска коафьорка - Ваня Иванова от Пазарджик, ще атакува Гинес. Тя ще направи опит да подобри рекорда за "Най-много вдигнати коси за 8 часа". В рамките на тези 8 часа Ваня трябва да направи 305 официални прически, което означава, че на глава се падат минута и 30 секунди. Представяте ли си го?

За обикновения човек да „вдигаш” коси цели 8 часа нонстоп, с пределна съсредоточеност, с издръжливост, на която може да завиди всеки бегач на дълги разстояния, с невероятна дисциплина и всичко това – под стресовите камери, фотообективи и десетки вперени погледи в теб… сигурно е кауза пердута. Но Ваня вече 6 години се готви за своя ден. Защото точно преди 6 години фризьорката прочита статия за постижението от 319 прически на рускинята Анна Михайлова, направени за 12 часа. И решава, че един ден ще „бутне” рекорда на рускинята. Който впоследствие се оказва лъжлив, но… това е друга тема. Така една мечта, подплатена през годините с тренировка на психиката, с изграждане на сръчности и професионален опит, е напът да стане реалност.

Мястото на зрелищното събитие, което ще се проведе на 4 декември от 8 часа сутринта, е спортната зала "Васил Левски" в Пазарджик. Там Ваня, екипът й от 15 души и над 120 момичета и жени доброволки ще се опитат да превърнат една мечта и много труд и амбиция в нещо измеримо и значимо.

„Знам, че го мога, защото имам бързината, защото се оказа, че мисля правилно. Получавайки инструкциите от Гинес, разбрах, че на 90% всичко, което си представях и за което си задавах въпроси, се оказва вярно. Трябва да съм благодарна на Анна Михайлова, защото благодарение на нейната лъжа аз съм станала наистина много бърза! И не се притеснявам за възможностите си, за притеснение е самата организация. Това събитие е мащабно и аз сама няма как да се справя. Изключително съм благодарна на всички, които са зад мен и ме подкрепят. Благодаря на собственика на Christian of Roma г-жа Елена Кристиано, която ме подкрепи – за мен това е голям жест”, заяви пред Trafficnews.bg Ваня.

И продължава: „Тук не става въпрос лично за мен. Това събитие всъщност показва каква нация сме – дали сме задружни, дали можем да работим в екип. Да, с него ще сверя своя часовник, така както го сверявах цели 15 години, откакто съм фризьорка, но най-голямото предизвикателство е да разберем колко сме заедно”.

За Ваня това е нейната Олимпиада. Олимпиада с фиби и лак, в която нито един кичур не трябва да виси! И ако има една секунда разминаване, Гинес ще я отхвърли. Таймери, съдии, снимане под специфичен ъгъл… в неделя всичко ще бъде важно. Най-важното обаче е да я подкрепим – така както направиха многобройните ученички от Икономическия техникум в Пазарджик, чиито коси ще бъдат оформени в кок, и всички останали доброволки. Както я подкрепи и самата Община Пазарджик. Както я подкрепиха  стилистите на Chrisitan of Roma, фирмата, притежаваща най-мащабната мрежа от търговски представители и дистрибутори за фризьорски и козметични салони в България.  

А Ваня също ще подкрепи един спортист - Георги Огнянов, който е получил тежка травма в гръбначния стълб и за когото ще бъдат средствата от изготвения от нея и екипа й Календар за 2017 г. Както се случва през последните 5 години, опитът й да счупи рекорда ще бъде съчетан с благотворителността.Той ще се продава благотворително на самото събитие на 4 декември.

Ваня смята, че независимо дали ще успее, или ще се „провали”, при всяко положение тя е победител. „Защото зад гърба ми има страшно много хора, които ми доказаха, че човек трябва да вярва и да не се отказва, независимо от обстоятелствата”. Претендентката за Гинес се гордее със своя дядо, който е възпитал у нея тази желязна дисциплина. Вярва в себе си и силите си и очаква още по-сериозна подкрепа от всички, които в неделя ще дойдат в спортна зала "Васил Левски". Входът е свободен.

Стискаме палци, Ваня!

Trafficnews.bg