Новият лъч на Околовръстното шосе, който трябва да свърже пътя до Скобелева майка, ще бъде с четири ленти, локални платна, както и разклон за индустриалната зона в „Тракия” през улица "Неделяка Шилева", това е станало ясно на среща в АПИ, на която са били  областният управител Здравко Димитров, кметовете на общините Пловдив, „Родопи” и „Марица”, както и различни експерти. Не нея  на са били разисквани проблемите при проектите за обходните пътища на град Пловдив – Околовръстно шосе и Югоизточния обходен път.

Проектът за Околовръстно шосе трябва да бъде допълнен с локални платна, осъществяващи връзка с околните територии и ново кръгово кръстовище. Има неясноти по отношение на отводнителните канали и жп линията на КЦМ, която пресича основното трасе. Ще се търси решение за пътните връзки и отбиването на главния път при кв. Коматево в посока Родопите заради екологичната оценка и защитени територии.

Припомняме, че с над 200 милиона лева ще се решат проблемите с обходния път на Пловдив. С трите проекта на практика ще бъде завършен ринга на областния град.

 Общата стойност на пътя Пловдив – Асеновград се очаква да достигне около 45 милиона лева. В момента се изпълнява първия етап за 21 милиона лева, който включва две кръгови движение и удвояване на пътя. До няколко месеца ще стартира и поръчка за локалните платна и още три кръгови по пътя.

В момента върви и проектирането за удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив. По първоначални разчети този проект ще струва 160-170 милиона лева с отчуждителните процедури.

Околовръстното ще трябва да се свърже и със Скобелева майка. Там проектът ще е най-малко 7 милиона лева.

Новият проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе.