Грандиозна измамна схема в социалните мрежи завлече десетки българи. Фейсбук страница "Мачкай За Да Те Уважават" организира и провежда игра, в която потребителите трябва да изпратят на съобщение имената си, телефон и град по жителство. При успешно извършени стъпки, администраторите на страницата се свързват вероятно с всички претенденти и им съобщават, че печелят награда - iPhone 7 Plus. 

За да я получат обаче, потребителите трябва да преведат пари за транспортните разходи на марковия телефон, който пътува от Англия. Има два начина - чрез Moneygram или чрез Еконт. В единия случай сумата трябва да бъде преведена на фирмата ANGLYSTYLES с адрес, представен по следния начин: "England, Wales, 54 High Street".

Както можете да се досетите, бърза проверка на TrafficNews.bg показва, че такава фирма липсва в официалните регистри, а адресът е повече от невалиден. Ала никой от измамниците не разчита на това, тъй като те надлежно обясняват, че банковият превод е по-скъпият вариант. Затова любезно предоставят възможност за разплащане чрез Еконт, което е "безболезнено", т.е. по-рентабилно. Логично всички залагат на превод на територията на България към "български колега" Виктор Митев с ЕГН: 8009163641 и тел: 0892036565. Сумата трябва да бъде изпратена до офис на Еконт в Благоевград.

Измамниците старателно влагат време в разписването на съобщения, които да са достатъчно убедителни и манипулиращи потребителите да предприемат финансово-разплащателни действия по точно определен канален ред, въпреки че илюзорно се предлагат възможности за избор.

Развръзката е ясна. Превеждате парите, обещаният телефон никога не пристига при вас. Сумите за транспортни разходи обичайно са малки, за да не заподозрят нищо потребителите. Самозваната английска фирма иска два транша от 30 лева и доплащане от 15 лева, заради спиране на техниката на граница. Достатъчни са 20 души на ден за подобаваща надница от 1000 лева.

Пострадала от схемата е и пловдивчанка, която подаде сигнал в редакцията на TrafficNews.bg, за да разкаже подробно за измамата. 

Потърпевшата е преминала всички стъпки от "неустоимата сделка" и съдейства да заснеме цялата си хронология с измамниците. Щом тя започва да разбира, че е въвлечена в схема, настоятелно изпраща предупредителни съобщения към страницата, а резултатът, разбира се, е нейното незабавно блокиране. 

Жената е сигурна, че публикуваните двама "печеливши" на стената на "Мачкай За Да Те Уважават" са подставени лица. 

Справка на TrafficNews.bg показва, че отличените с награда, които възлизат на населението на едно село, са си спретнали беседа под фалшивите рекламни снимки, ала само броячът пази паметта на възмутените. Всички коментари са изтрити. 

Междувременно служителите на офис на Еконт в Благоевград препращат информация към Елхово. От там взимал парите Виктор, с когото опитахме да се свържем, но безуспешно, тъй като входящите му обаждания са ограничени.

Също така се оказа, че бенефициентът на финансовите приходи Виктор е въвлечен и в друго престъпление, тъй като ЕГН-то, което бива представено за негово, може да бъде такова в някоя паралелна реалност, но не и в настоящата. Всъщност уникалният идентификационен код е използван неправомерно. Той принадлежи на господин Б. Грозданов, който може би тъне в неведение как личните му данни циркулират в "грей нета" и служат за параван на измамниците. 

Ако някой разполага със сведения или данни за Виктор Митев от Елхово или за самоличността на човека с подхвърленото ЕГН, нека се свърже с нас на имейл: redaktor@trafficnews.bg

Публикуваме цялата кореспонденция на нашата подведена читателка, за да ви въоръжим със знания, които да послужат като щит срещу набезите на тези и други измамници: