Полицейски служители са написали акт на Александър Пижев – мъжът, който във вторник заедно със сина си огради техен имот частна собственост. По някаква случайност там се намира и част от едното платно на Кукленско шосе в Пловдив. Актът срещу Пижев е за това, че е „поставил предмети” и е опънал лента напречно на уличното платно, с което е възпрепятствал нормалното преминаване на пътни превозни средства без „разрешение на администрацията”.

Александър Пижев и адвокатът му вчера бяха помолени от служители на Първо районно да ги придружат до управлението, за да бъдат прегледани документите на мъжа, който претендира, че Кукленско шосе е построено върху имот на семейството му и никой не иска да ги обезщети. В полицията Пижев дал писмени показания за акцията, при която за около час блокира движението по булеварда. Получил и акта, който обаче има намерение да обжалва в законовия 3-дневен срок.

„Извинявам се на шофьорите”, заяви Александър Пижев пред TrafficNews.bg. „Те нямат вина, просто нямаше друг начин”, допълва мъжът. Казва, че е бил далеч от мисълта да създава предпоставки за катастрофи, но не виждал друг изход от ситуацията, в която семейството му се намира по казуса със заострения имот.

Пижев заяви, че ще изчака реакция от страна на Община „Родопи”, след което ще се консултира с адвоката си какъв да е следващият им ход. По-рано днес кметът на общината Пламен Спасов заяви, че няма намерение да обезщети Пижеви по никакъв начин.

Спасов обясни, че най-вероятно грешка в документацията на Министерството на земеделието е довела дотам, че бащата на Александър Пижев при замяна да получи имот до Митница Пловдив. Теренът по документи се води пасище, но всъщност през цялото време оттам преминавал път.

„Това е невярно”, отвръща Пижев. Обяснява, че старият път граничел с имота, придобит от баща му през 1998 г. Самият Александър твърди, че още тогава е посещавал мястото и то наистина било пасище. Впоследствие започнали строителните работи за разширяване на пътя. Още тогава пуснал жалба до тогавашния кмет на Община „Родопи”, който насочил сигнала към кмета на село Браниполе. Той издал заповед до „Пловдивинвест” – фирмата, строяща пътя – да освободи имота. Това станало през 1999 г.

Александър разказва, че въпреки това строителните дейности продължили. След възражение от страна на местните хора, министърът на земеделието издал заповед за преработка на земеразделянето. Това отнело няколко години, през които Поземлената комисия не можела да презавери скицата на имота на Пижев. През това време бил завършен пътят, както и цялата съпровождаща го комуникация под него.

„Когато излезе окончателния план за земеразделянето, имотът ми си беше в същите граници”, разказва Пижев. През 2006 г. той продава част от 9 дка на частни фирми и прехвърля остатъка на двамата си синове.

Сега върху имота им стои част от едното платно на Кукленско шосе, както и обръщалото за автобусите от градския транспорт на Пловдив. И след като никой не иска да им плати обезщетение, не е ясно дали и какво решение ще се намери на този абсурден казус.

Вижте какво се случи, когато Пижев огради семейния имот: