Снежни виелици са хванали 40-годишния Тодор Владимиров, след което той се изгубил в планината. Той е слязъл сам в хижата „Васил Левски“, която успял да намери по следите оставени от спасителите.

„Чувствам се отлично, нямам никакви проблеми със здравето, просто ми свършиха всички провизии!”– бяха първите му думи на Тодор, цитирани от Радио Пловдив.

Тодор през цялото време е стоял в палатка в планината, изчаквайки времето да се подобри. 

"Нямах възможност да се обадя, тъй като телефонът ми нямаше обхват", каза туристът.

В продължение на няколко дни той е оцелял в снежната виелица благодарение на малкото  си хранителни запаси и спиртни питиета. 

По думите му,  той тръгнал на преход  с литър и половина бренди, около килограм ядки, както и газова бутилка, за да си топи сняг за вода. „Но газта ми свърши, така вече останах без вода“ , обясни намереният турист.

Той разказа, че тръгнал да слиза надолу, но това се оказало невъзможно заради лошото време. Накрая мъжът, с богат планинарски опит по собствените му думи, видял наблизо следи на хора, водещи нагоре към билото. 

 „Тогава прецених, че щом те са се качили, значи са дошли отнякъде и се спуснах по техните следи, но надолу и стигнах до хижата“ – разказа Тодор Владимиров. 

„Много благодаря на всички, съжалявам, че толкова хора са ме търсили. Не съм искал да ставам известен. Не съм го направил нарочно!“ - каза още Тодор Владимиров.

Мъжът е във видимо добро състояние, но ще бъде подложен на медицински прегледи, съобщиха от Планинската спасителна служба. Очаквано, спасителите прекратяват акцията по издирването му. 

Времето над планината е изключително лошо. Облачността е много ниска и пречи на видимостта, която е била почти нулева. Заради ниските температури пък има опасност от заледяване на перките. Именно това е попречило търсенето с хеликоптер да продължи.

Припомняме, че екипажи на Военновъздушните сили (ВВС) се включиха днес в спасителната операция по търсенето на 40-годишният Тодор Владимиров. Мъжът бе в неизвестност пет дни, след като в събота тръгнал на поход в планината. 

В същото време транспортен самолет C - 27J „Спартан“ от авиобаза Враждебна е излетял с екип от Военномедицинската академия (ВМА). Самолетът ще транспортира за лечение от МБАЛ Варна към ВМА - София тежко пострадал при взрива на гара Хитрино.

Още от акцията по издирването и намирането на туриста - в новините на ТРАФИК ТВ:

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg